Nederland trekker Europees project tegen ouderenmishandeling

11/12/2009 11:36

ANBO

De Europese Commissie heeft ANBO, de grootste Nederlandse ouderenbond, gekozen als trekker van het Europees project tegen mishandeling en misbruik van ouderen. ANBO gaat met negen organisaties, waaronder MOVISIE, uit even zoveel Europese landen samenwerken om ouderenmishandeling te voorkomen en te bestrijden.

De Europese Unie wil meer actie ondernemen op het gebied van ouderenmishandeling.

Ouderenmishandeling vindt plaats achter gesloten deuren en komt voor in alle lagen van de bevolking. In Nederland alleen al heeft ruim 1 op de 20 ouderen ermee te maken. Dit kan lichamelijk of psychisch zijn, maar ook materieel. Onder risicogroepen, zoals dementerende ouderen, ligt dit aantal nog hoger. Plegers zijn vaak mensen die heel nabij staan: partners, kinderen, buren, kennissen of hulpverleners. Psychische mishandeling komt bij ouderenmishandeling het meest voor, dan lichamelijke en vervolgens financiële uitbuiting. Het merendeel van de slachtoffers woont zelfstandig, al dan niet met partner of kinderen. In ruim driekwart van de gevallen is ouderenmishandeling gericht op vrouwen.

Nederland gaat samen met Griekenland, Ierland, Italië, Oostenrijk, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië inventariseren op welke wijze ouderenmishandeling het beste is te bestrijden en te voorkomen. Europese kennis over ouderenmishandeling is vanaf januari 2010 op www.preventelderabuse.eu te vinden.

Er zijn zes vormen van ouderenmishandeling:


1. Lichamelijke mishandeling: letsel, vastbinden aan stoel of bed, teveel of te weinig medicijnen;


2. Psychische mishandeling: treiteren, sarren, dreigementen, valse beschuldigingen, beledigingen;


3. Verwaarlozing: ondervoeding, uitdroging, slechte hygiëne of wonden als gevolg van doorliggen;


4. Financiële uitbuiting: diefstal, verkoop of gebruik van eigendommen zonder toestemming, gedwongen testamentverandering, financieel kort houden;


5. Seksueel misbruik: exhibitionisme, betasten van het lichaam, verkrachting;


6. Schending van rechten: geen vrijheid, geen privacy, ingeperkte zelfbeschikking, geen bezoek, geen telefoon, post achter houden, de oudere verhinderen het huis te verlaten.

Over ANBO

ANBO is de grootste onafhankelijke belangen- en emancipatieorganisatie voor senioren in Nederland, ongeacht geloofsovertuiging, levensbeschouwelijke, maatschappelijke of politieke opvatting. De seniorenbond is spreekbuis voor bijna 400.000 senioren en wil de zelfstandigheid en de keuzevrijheid van ouderen vergroten, onder meer op het gebied van wonen, werken, vrije tijd, zorg en inkomen. Bovendien geeft ANBO aan leden persoonlijk advies en informatie, en biedt het culturele, sportieve en recreatieve activiteiten en aanzienlijke kortingen. ANBO is lid van FNV, NPCF, Age Europe en AARP Global Network. Meer informatie is te vinden op www.anbo.nl





http://www.anbo.nl