Provincie Noord-Holland

Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp wint vmbo-jeugddebatten

11 december 2009 - Nieuwsartikel

Vijf vmbo-scholen uit Noord-Holland gingen op 10 december de strijd aan om uit te maken welke school het beste kan debatteren. Gedeputeerde Sascha Baggerman mocht uiteindelijk de eerste prijs aan het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp overhandigen.

Het was de eerste keer dat Provincie Noord-Holland de vmbo-jeugddebatdag organiseerde. De dag is voor de leerlingen een goede voorbereiding op de voorrondes van het VARA programma âHet Lagerhuisâ.

Zoân 50 jongeren uit het vmbo zijn op 10 december in het provinciehuis met elkaar in debat gegaan over landelijke en provinciale stellingen en vraagstukken. De deelnemende scholen (IVKO/MSA uit Amsterdam, Scholengemeenschap Tabor uit Hoorn, Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp, Bernard Nieuwentijt College uit Monnickendam en Sterrencollege uit Haarlem) stonden tien tegen tien popelend tegenover elkaar om hun argumenten op tafel te gooien of de tegenstander van repliek te dienen. Diverse themaâs zoals: âde invoering van de dienstplichtâ, âverbieden van computergamesâ en âprovinciaal optreden tegen drankgebruikâ passeerden de revue.

Uiteindelijk belandde het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp, samen met Scholengemeenschap Tabor uit Hoorn, in de finale. Een jury, onder voorzitterschap van gedeputeerde Sascha Baggerman, lette bij de debatten op zaken als teaminzet, inhoudelijke reacties, lichaamstaal, taalgebruik en creatieve, onderbouwde argumenten. Na een spannende finale en verhitte discussies kwam het Haarlemmermeer Lyceum als winnende school uit de bus. Met de woorden âGoede presentatie, sterke tegenargumenten en het debat goed terugbrengen naar het onderwerpâ, ontvingen de winnaars een beker uit handen van gedeputeerde Sascha Baggerman.

De provincie Noord-Holland wil met de organisatie van de vmbo-jeugddebatten jongeren meer interesseren voor politiek, kennis bijbrengen over debatteren en zelf leren wat jongeren zoal bezighoudt in de samenleving. Daarnaast is de vmbo-debatdag een goede voorbereiding op de Provinciale Jeugddebatten en de voorrondes van het VARA-programma âHet Lagerhuisâ die op 10, 11 en 12 februari eveneens in het provinciehuis gehouden zullen worden.

---