Gemeente Lelystad

Medewerking opvang vreemdelingen

Zaterdag 12 december 2009

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Lelystad gevraagd om medewerking te verlenen bij de opvang van vreemdelingen in de gemeente. COA wil hiervoor duurzame woningen bouwen, volgens de laatste milieurichtlijnen. Het college geeft aan het voornemen te hebben om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn binnen Lelystad.

Zij zal daarom met de raad bespreken om daarvoor een intentieovereenkomst te sluiten met het COA, waarin de gemeente Lelystad zich uitspreekt over een haalbaarheidsonderzoek.

Lelystad heeft rond het jaar 2000 al een overeenkomst met COA bereikt over de bouw van woningen voor vreemdelingen. Destijds liep de behoefte aan deze woningen echter terug en ging het project niet door.

Vraag COA

Het COA heeft het gemeentebestuur van Lelystad gevraagd mee te werken aan het project omdat de organisatie dringend behoefte heeft aan nieuwe opvangmogelijkheden van vreemdelingen. Het COA is momenteel in heel Nederland op zoek naar nieuwe permanente en tijdelijke locaties. De extra capaciteit is nodig omdat de instroom van asielzoekers groter wordt en omdat op diverse plaatsen opvanglocaties moeten sluiten. Dat heeft te maken met beëindiging van contracten met gemeenten - contracten die niet kunnen worden verlengd.
Daarbij kiest het COA voor duurzame projecten die, als ze niet meer nodig zijn na vertrek van de vreemdelingen, een andere maatschappelijke functie kunnen krijgen, zoals een woonfunctie.

Plan

In het plan `de derde fase' van de nieuwe wijk Warande, aan de zuidkant van Lelystad, ziet het college wellicht een gebied weggelegd voor een duurzame woonwijk voor de huisvesting van vreemdelingen. Het project past goed in deze wijk omdat Warande een wijk moet worden met een palet aan woonmilieus (koop en huur), verspreid over het groene en waterrijke gebied. De woningen kunnen ingepast worden in de omgeving en gebouwd volgens de uitgangspunten van de nieuwbouwwijk Warande en de geldende normen voor milieu, duurzaamheid en veiligheidsvoorschriften. Warande wordt een wijk met een ruim aanbod van dergelijke voorzieningen.

Afspraken

In de overeenkomst die de gemeente met het COA wil sluiten, staan dezelfde voorwaarden die de gemeente een aantal jaren geleden ook heeft afgesproken. Het COA mag de woningen maximaal vijftien jaar gebruiken voor de huisvesting van vreemdelingen. Na die datum komen de woningen in de vrije verkoop.
De gemeente wil verder laten vastleggen dat het project volledig opgenomen moet worden in de woonbuurt . Het project mag de gemeente ook geen geld kosten, in geen enkele fase. Het COA gaat met deze voorwaarden akkoord.

Informatie-avond

Over de plannen wordt binnenkort een informatie-avond gehouden. Nadere bijzonderheden worden nog bekend gemaakt.
---