Gemeente Binnenmaas

Toekomstvisie sociaal maatschappelijke structuur

In september 2008 heeft in het kader van de Regionale Agenda Samenleving in regionaal verband een eerste discussie plaatsgevonden over het opstellen van een toekomstvisie op de sociaal maatschappelijke structuur van de Hoeksche Waard voor 2020, met een doorkijk naar 2030. Deze toekomstvisie is nodig om de volgende redenen:


- de demografische ontwikkelingen die om een lange termijn visie vragen;

- hoe de Hoeksche Waard wil inspelen op de vele ontwikkelingen in de omliggende regios;

- de vraag hoe we de Hoeksche Waard vitaal houden;
- de Hoeksche Waard als geheel is meer dan de som der delen;
- de behoefte aan een sociaal maatschappelijk beleidskader naast een Structuurvisie en een Woonvisie.

In 2009 is aan een extern bureau opdracht gegeven om samen met de vijf gemeenten in de Hoeksche Waard een toekomstvisie sociaal-maatschappelijke structuur Hoeksche Waard op te stellen.

Wat houdt de visie in?

De visie vormt een inhoudelijk kader die de aanzet geeft tot het opstellen van een lokale en een regionale sociale agenda en een bijpassend uitvoeringsprogramma op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

In de toekomstvisie wordt ingegaan op:


- de stand van zaken op sociaal maatschappelijk gebied in de Hoeksche Waard;

- de belangrijkste demografische en andere relevante maatschappelijke ontwikkelingen;

- drie inhoudelijke themas die de komende jaren verder uitgewerkt worden:
a. versterken sociale samenhang en leefbaarheid in de dorpen; b. de zorg voor ouderen en andere kwetsbare groepen; c. het bieden van een toekomst voor de jeugd en jongeren in de Hoeksche Waard;

- de uitgangspunten voor het toekomstige beleid en de rol van de gemeenten, burgers en maatschappelijke organisaties bij de uitwerking van de toekomstvisie.

Wilt u reageren?

Inmiddels is de concept toekomstvisie gereed. Voordat de gemeenteraad van gemeente Binnenmaas hierover definitief een besluit neemt, wil de gemeente graag de zienswijze horen van burgers en maatschappelijke organisaties. U kunt uw schriftelijke reactie binnen zes weken kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam of via e-mail gemeente@binnenmaas.nl. De ingekomen zienswijzen worden betrokken bij de opstelling van de definitieve tekst zoals die uiteindelijk aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Ter inzage of downloaden

De toekomstvisie sociaal maatschappelijke structuur is van 11 december 2009 tot en met 22 januari 2010 in te zien tijdens openingstijden van het gemeentehuis. U kunt de toekomstvisie ook downloaden via Actueel/Ter inzage. Heeft u vragen of opmerkingen, neem dan contact op met mevr. E. Gouwens, via tel. 078 633 45 74.