Colo onderschrijft belang hoogwaardige leerplaatsen

11/12/2009 12:56

Colo, Samenwerkende Kenniscentra voor Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven

Colo, de vereniging van samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, onderschrijft het belang van een kwalitatief hoogwaardige stage-omgeving voor mbo-deelnemers.

Klachten

Op 8 december 2009 kwam het rapport 'Stagiair(e) zoekt begeleiding' uit, dat ingaat op ontwikkelingen en problemen die zich voordoen rondom stageplaatsen. Het rapport, dat is opgesteld door CNV Jongeren, FNV Jong, ISO, JOB en LSVb, is gebaseerd op meldingen die zijn binnengekomen bij het meldpunt stageklachten. Dit meldpunt registreert sinds maart 2009 de klachten over en ervaringen met stages van deelnemers uit het mbo, hbo en wo.

Erkenning

Het belang dat Colo hecht aan kwalitatief hoogwaardige leerbedrijven voor mbo-deelnemers komt onder andere tot uiting in de erkenningsregeling. De erkenning waarborgt de kwaliteit van stagebedrijven voor mbo-deelnemers. De kenniscentra werken uitsluitend samen met de 200.000 erkende leerbedrijven met gekwalificeerde praktijkopleiders. In 2008 hebben de kenniscentra ruim 2.700 erkenningen ingetrokken, omdat het bedrijf niet langer aan de gestelde eisen voldeed.

BPV-protocol

Zoals is vermeld in het rapport 'Stagiair(e) zoekt begeleiding' legden het ministerie van OCW, de MBO Raad, Colo, MKB-Nederland en VNO-NCW in januari 2009 afspraken rondom BPV (beroepspraktijkvorming) vast in het BPV-protocol. Dit protocol beoogt de voorbereiding, begeleiding, uitvoering, beoordeling en evaluatie van BPV-trajecten te verbeteren.

Stagemarkt.nl

Op Stagemarkt.nl bieden de 200.000 erkende leerbedrijven in Nederland alle beschikbare plaatsen aan. Mbo-deelnemers die een stage zoeken, kunnen hier hun eigen profiel snel matchen met het profiel van het leerbedrijf. Zo ontstaat snel de juiste koppeling tussen deelnemer en stagebedrijf en worden mismatches voorkomen.

Positieve beoordeling

Uit onafhankelijk onderzoek dat is gepubliceerd in de Prestatiemonitor 2008 van de kenniscentra blijkt dat mbo-deelnemers hun stage in het algemeen positief beoordelen. Van alle ondervraagde mbo-deelnemers (bol en bbl) is 70% tevreden over de begeleiding van het leerbedrijf. Van de bol-deelnemers vindt 74% dat zij voldoende leert op de stageplaats. Dit geldt ook voor 78% van de bbl-deelnemers.

Bron: Prestatiemonitor 2008





http://www.colo.nl