Gemeente Zoetermeer

Autokrakers opgelet: nieuw middel tegen auto-inbraken in Zoetermeer

Het aantal inbraken in auto's is de periode januari-oktober in Zoetermeer gestegen van 836 in 2008 naar 1.277 in 2009. Om die stijging een halt toe te roepen zet Bureau Zoetermeer als eerste in de regio Haaglanden een lokauto in die voorzien is van een DNA-spray. Daarnaast versturen de gemeente en Politie Haaglanden naar 10.000 huishoudens in Zoetermeer een hanger voor aan de binnenspiegel van hun auto. Op die hanger staat de tekst Ben ik de lokauto?.

Demonstratie
Bureauchef Jos Tonino en wethouder Patrick van Domburg demonstreerden donderdag 10 december de werking van de spray. De spray is onzichtbaar in de lokauto ingebouwd. Op het moment dat een autokraker in de lokauto inbreekt, gebeuren er twee dingen: er gaat een stil signaal uit naar het politiebureau Zoetermeer, en de kraker wordt bespoten met een onzichtbaar synthetisch DNA. Het spoor dat de spray achterlaat op de kleding van de verdachte, licht vervolgens op onder ultra-violet licht.

Grootschalige campagne
De campagne die gemeente en politie nu zijn gestart rust op twee pijlers. Aan de repressieve kant gaat Politie Haaglanden er van uit dat de pakkans voor auto-inbrekers zo wordt verhoogd en aan de preventieve kant gaan de samenwerkende partners er van uit dat door de grote publiciteitscampagne autokrakers worden afgeschikt. Hoe weten ze immers of ze niet in een lokauto inbreken en waar de lokauto staat? Vandaar dat de hangers voor aan de achteruitkijkspiegel verstuurt worden naar de inwoners van wijken waar de meeste auto-inbraken voorkomen, namelijk Oosterheem en Rokkeveen. Ook worden er in januari spandoeken opgehangen bij grote parkeerterreinen in en rondom Zoetermeer met daarop de tekst: Staat hier de lokauto?. Verder worden er via gemeente en politie posters verspreid.

Deze campagne sluit aan bij de campagne Zoetermeer Veilig, daar zorgen we samen voor. De gemeente Zoetermeer en de politie vinden het belangrijk dat inwoners zich veilig voelen in de stad. Met de campagne laat de gemeente resultaten en initiatieven zien op dit gebied. Daarnaast geeft de gemeente tips om de eigen veiligheid te vergroten. Meer informatie leest u op www.zoetermeerveilig.nl.