FNV

Alarm-165

11-12-2009

Extra maatregelen tegen geweld na spontane staking buschauffeurs

Een spontane staking van buschauffeurs van Veolia in Zuid-Limburg tegen herhaalde overvallen is vrijdag aan het eind van de ochtend in goede harmonie beëindigd. Veiligheidsmaatregelen worden versneld ingevoerd en uitgebreid, en Veolia gaat samen met FNV Bondgenoten een beroep op de politiek doen om contant geld op de bussen uit te bannen.

"We zijn in de greep van overvallen met fysiek en verbaal geweld", zegt Janny Koppens van FNV Bondgenoten. "We zijn hier al langer mee bezig." Meerdere chauffeurs werden in de afgelopen weken slachtoffer van gewelddadige gewapende overvallen. Een overval gisteravond in Kerkrade vormde de directe aanleiding tot de stakingsactie. Ter compensatie van de overlast van de staking voor de passagiers kunnen zij de rest van de dag gratis reizen.

Eind oktober besloot de provincie om jaarlijks vijf ton aan de sociale veiligheid bij Veolia te besteden. Daarmee kunnen vijftien extra stewards worden aangenomen, en in alle bussen wordt na camera's nu ook opnameapparatuur geplaatst. De plaatsing daarvan is vanmorgen tijdens de staking versneld afgerond.

Gratis reizen Ook is afgesproken dat haltes worden verlicht. Op risicoplekken komen camera's, en vanavond gaat de politie gaat extra toezicht houden. De communicatiesystemen van Veolia worden met spoed getest en verbeterd, want daar zaten haperingen in.

Cash geld Koppens denkt niet dat met de maatregelen een eind komt aan het geweld. "Er zullen altijd gestoorden blijven, die voor een paar centen iemand een pistool op de kop zetten." Zou invoering van de OV-chipkaart dan misschien helpen? "Nee, want ook dan moet men nog steeds cash geld op de bus hebben, omdat je die kaart wel moet kunnen kopen. Ook bij de invoering van de strippenkaart werd ten onrechte gedacht dat daarmee cash geld overbodig zou zijn. Wij doen nu met Veolia een beroep op de politiek om contant geld op de bussen uit te bannen.

Dweilen met de kraan open Koppens benadrukt dat de stakingsactie in een goede sfeer verliep. "Veolia is zelf ook doordrongen van het feit dat dit probleem de spuigaten uitloopt. Het bedrijf doet veel om het te voorkomen, maar het lijkt dweilen met de kraan open. "

Op 6 april organiseerde de FNV een landelijke actiedag tegen agressie en geweld op het werk.