Gemeente Wervershoof


Lesmethode 'alcohol, een ander verhaal' positief beoordeeld

11-12-2009
Het afgelopen schooljaar is op 43 basisscholen in West-Friesland en Schagen gewerkt met de lesmethode Alcohol, een ander verhaal. De leerlingen weten veel meer over alcohol en praten meer met hun ouders over alcoholgebruik.
Ouders zijn zich meer bewust geworden van de gevaren van drinken onder de zestien jaar. Dit blijkt uit de evaluatie van Alcohol, een ander verhaal, door GGD Hollands Noorden in samenwerking met Brijder Verslavingszorg en de scholen uitgevoerd.

Vaker afspraken
Uit de evaluatie komt naar voren dat ouders dankzij Alcohol, een ander verhaal vaker met hun kind praten over alcoholgebruik en hierover ook afspraken maken. Alle ouders zijn het er over eens dat scholen aandacht moeten besteden aan alcoholvoorlichting. Andersom vinden de leerkrachten van het basisonderwijs dat de ouders een grote verantwoordelijkheid hebben bij het voorlichten van hun kinderen over drinken.

Driekwart ouders wil regels stellen
Tweederde van de ouders zei na de ouderavond zich (veel) meer bewust te zijn van de gevolgen van alcohol drinken op jonge leeftijd. Negen van de tien gaat met hun kind in gesprek over alcohol voordat het naar de middelbare school gaat.
Bijna driekwart van de ouders was zeker van plan de regel `geen alcohol voor je zestiende' te handhaven. Vrijwel alle ouders waren het er mee eens dat op school alcoholvoorlichting wordt gegeven. Zij beoordeelden de ouderavond met gemiddeld een 8.

Leerkrachten positief
Ook de leerkrachten die de vragenlijst hebben ingevuld, betoonden zich met het eindcijfer van 7,9 zeer positief. Allemaal vinden ze de methode een goede manier om ouders te betrekken bij alcoholvoorlichting. Ofschoon niet alle leerkrachten het er mee eens zijn dat voorlichting over genotmiddelen een taak van het basisonderwijs is, vinden ze wel dat dit in ieder geval een taak van de ouders is.

Aanbevelingen
Eén van de aanbevelingen van het evaluatieonderzoek is dat gemeenten de scholen meer kunnen motiveren om het komende schooljaar de lesmethode in te voeren. Verder zal de Brijder Verslavingszorg de leerkrachten meer stimuleren om ook aandacht te besteden aan leren nee zeggen en groepsdruk weerstaan. Tot slot is de aanbeveling opgenomen dat ouders betrokken moeten zijn en blijven. Alcohol, een ander verhaal is hiervoor een goede eerste stap gebleken.

Adres: Raadhuisplein 1, 1693 EA en Postbus 41, 1693 ZG Wervershoof info@wervershoof.nl (0228) 587171