FloraHolland



Koninklijke onderscheiding voor scheidend voorzitter Ravensbergen

FLORAHOLLAND, 11 december 2009 (persbericht) - De bijna vijfhonderd aanwezige coöperatieleden gingen gisteravond tijdens de algemene ledenvergadering van FloraHolland in Naaldwijk zonder stemming akkoord met het jaarplan en de begroting voor 2010. "De crisis heeft er bij velen van u fors ingehakt. Toch lijken we de laatste maanden een begin van stabilisatie te zien. Het prijspeil waarop dat gebeurt, is echter te laag voor een goed bedrijfsrendement", zei bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen van FloraHolland.
De scheidend voorzitter werd tijdens de vergadering benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ravensbergen wordt opgevolgd door Bernard Oosterom, tot nu toe vice-voorzitter van het bestuur van FloraHolland.

Digitaliseren speerpunt
FloraHolland voerde het afgelopen jaar een aantal stevige bezuinigingen door. Daarbij werden, aldus algemeen directeur Timo Huges, de grenzen van de kostenefficiency opgezocht zonder de dienstverlening aan te tasten. De veiling legde dit jaar een heldere visie op de toekomst neer. FloraHolland focust doelgericht op vier punten: internationalisering, digitalisering, de directe stromen en de ledencoöperatie. Over beeldveilen, ook in de rondvraag een belangrijk aandachtspunt, zei Huges: "Digitaliseren is anno 2009 een speerpunt. De klok is en blijft een belangrijk vermarktingsmiddel. Loskoppeling van het commerciële veilproces en het daarachter liggende logistieke proces is nodig om vraag en aanbod maximaal te bundelen en de klok voor de keten betaalbaar te houden."

Tarieven grotendeels gelijk
Voor 2010 begroot FloraHolland een omzetdaling van 1,5 procent. "Met zuinigheid zorgen we ervoor de veiling niet duurder te maken en tegelijk toch voldoende te vernieuwen", zei financieel directeur Erik Leeuwaarden. De tarieven voor aanvoerders blijven in 2010 grotendeels gelijk. De basisprovisie komt op 1,4 procent. Verkopen via FloraHolland Connect wordt 0,1 procent goedkoper. De klokprovisie blijft 2,3 procent. Bij de verschillende heffingen wordt toegewerkt naar verdere harmonisatie.

Koninklijke onderscheiding voor bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen (bij de foto)
De vergadering nam afscheid van haar voorzitter en de niet herkiesbare bestuursleden Ton Groot en Wim Steur. Scheidend bestuursvoorzitter Gerrit Ravensbergen ontving uit handen van burgemeester Jos Wienen van de gemeente Katwijk een koninklijke onderscheiding. Wienen speldde Ravensbergen de versierselen behorend bij de benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau op. Ravensbergen ontving deze onderscheiding onder meer voor zijn grote maatschappelijke verdiensten, zijn betekenis voor de Nederlandse sierteeltsector en voor FloraHolland in het bijzonder. Wienen roemde Ravensbergen om zijn visie, ondernemerschap en integriteit. Gerrit Ravensbergen vervulde tal van bestuursfuncties bij bloemenveiling FloraHolland en haar voorgangers. Sinds 2002 bekleedde Ravensbergen bij FloraHolland de functie van bestuursvoorzitter.
Daarnaast werden Ravensbergen, Groot en Stuur aan het eind van de ledenvergadering onderscheiden met de FloraHolland Diamant.