Gemeente Teylingen

bedankt zwerfafvalpakkers

Gemeente Teylingen bedankt zwerfafvalpakkers

11 december 2009

Op woensdag 9 december 2009 reikte wethouder Leo van der Zon tijdens een feestelijke bijeenkomst twee van de drie ZAP-speldjes uit. ZAP staat voor zwerfafvalpakker. De gemeente drukt hiermee haar waardering uit aan mensen die op eigen initiatief hun woonomgeving schoon houden. Uit de inzendingen die de gemeente ontving, is uit iedere kern een winnaar gekozen. De winnaars zijn meneer Prooijen uit Sassenheim, mevrouw Klaver uit Voorhout en meneer Aartman uit Warmond. Helaas kon de heer Prooijen niet aanwezig zijn bij de uitreiking. Hij ontvangt zijn ZAP speldje op 22 december. Deze ZAP-actie is een landelijke actie in het kader van Nederland Schoon.

Uitreiking ZAP speldjes

Genomineerde Zwerfavalpakkers

Inwoners konden iemand voordragen waarvan zij vonden dat die het verdiende om in het zonnetje gezet te worden voor zijn of haar extra inzet voor een schone leefomgeving. Er zijn in totaal 15 aanmeldingen bij de gemeente binnengekomen.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in het bestuurscentrum ontvingen de winnaars naast het ZAP-speldje, bloemen en een cadeaubon. Naast familie en vrienden waren ook de mensen door wie ze waren voorgedragen, uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Meneer Prooijen uit Sassenheim

Meneer Van Prooijen ruimt zwerfafval op bij de Vaartkade en rondom het Voorhavenkwartier. De reiniging door de gemeente lijkt niet voldoende waardoor de heer Van Prooijen regelmatig het zwerfafval opruimt. Sigarettenpeuken zijn vaak een bron van ergernis. Ook de afvalbakken zaten vaak vol doordat ze te klein zijn, inmiddels zijn deze vervangen door grotere afvalbakken. Ook is de heer Van Prooijen vaak te zien als hij drijvend vuil uit het water haalt.

Mevrouw Klaver uit Voorhout

Mevrouw Klaver ruimt zwerfafval op met name in het park Overbosch. Dit doet zij op een bijzondere manier, haar hond helpt namelijk mee. Ook op andere plaatsen ruimt zij het zwerfafval op, zoals in buurt van haar woonomgeving in de Boekenburglaan. Voor het opruimen ervan maakt zij ook gebruik van de afvalbakken die in de openbare ruimte staan. Als deze vol zijn, geeft zij dit door aan de gemeente, zodat de afvalbakken worden geleegd en de omgeving netjes blijft.

Meneer Aartman uit Warmond

Meneer Aartman ruimt zwerfafval op in de buurt van zijn woonomgeving (de Herenweg, de Bijleveldlaan (vanuit Koudehoorn) en de Endelpoellaan. Meneer komt tijdens het uitlaten van zijn hond en tijdens het hardlopen vaak zwerfafval tegen. Na het hardlooprondje pakt hij de kruiwagen en loopt de route na om het afval op te ruimen. Dit doet hij met een zak en een knijpertje. Dit gebeurt soms al om 6.00 uur 's ochtends.

Landelijke actie

Deze ZAP-actie is een landelijke actie in het kader van Nederland Schoon. Op deze dag zetten diverse gemeenten in heel Nederland mensen in het zonnetje, die zich het afgelopen jaar op eigen initiatief, vrijwillig hebben ingezet om hun omgeving schoon te houden.

Extra aandacht

Na deze actie blijft er extra aandacht voor (zwerf)afval in Teylingen. De medewerkers van afdeling Gemeentewerken van de gemeente doen er ook in de toekomst alles aan om op plaatsen waar inwoners en passanten veel zwerfvuil achterlaten schoon te maken. Daarbij doen zij een beroep op de verantwoordelijkheid en inzet van de inwoners van Teylingen, want het schoonhouden van de leefomgeving is niet alleen een taak van de gemeente. Het is een verantwoordelijkheid van alle inwoners. Iedereen is gebaat bij een schone en nette leefomgeving.

Nieuwe afvalcontainers