Groen!

Groen! investeert in nieuwe, groene denktank OIKOS

door Wouter Van Besien (Groen!) op 11 december 2009 in "Democratie en overheid"

Eindelijk komt er ook een Vlaamse denktank aan de linkerzijde en dan nog wel een groene denktank: OIKOS. De politieke partij Groen! doet een serieuze inspanning om een deel van haar werkingsmiddelen vrij te maken voor deze onafhankelijke denktank, jaarlijks 150 000 euro. De ambitie is duidelijk: de Vlaamse maatschappij groener kleuren.

Groen! voorzitter Wouter Van Besien is in zijn nopjes: "Als politieke partij met een coherent, toekomstgericht en haalbaar maatschappelijk alternatief willen we ons politiek gewicht doen toenemen. Wij hebben oplossingen voor de uitdagingen van vandaag en die willen we uitvoeren. Groen! wil hiervoor investeren in de uitdieping van het groene verhaal en dit verhaal meer en meer vertalen naar concrete antwoorden op hedendaagse problemen van de burger, in Vlaanderen maar ook daarbuiten. De groene denktank OIKOS ondersteunen past in dit verhaal."

Groen! zal jaarlijks 153 800 euro uit haar mediabudget vrijmaken om te investeren in de groene denktank. De impact van media-acties is immers enorm tijdsgebonden en punctueel. Door een deel van dit budget te investeren in een denktank die als doel heeft het groene verhaal uit te diepen en maatschappelijk te verankeren, hoopt de partij de groene onderstroom in de maatschappij te voeden.


1. OIKOS: onafhankelijk tijdschrift met staat van verdienste

Sinds 1996 is OIKOS het tijdschrift waar het inhoudelijke debat over maatschappelijke thema's vanuit ecologisch perspectief op grondige wijze wordt gevoerd. De voorbij dertien jaar hebben heel wat academici, vertegenwoordigers van nieuwe en oude sociale bewegingen, parlementsleden en actievoerders via OIKOS hun analyses en inzichten met elkaar gedeeld. Al die tijd werd en wordt gewerkt met een onafhankelijke en heel divers samengestelde redactie.

Uitgezonderd de meest recente nummers, zijn alle ooit verschenen artikels in pdf gratis beschikbaar op de OIKOS-website: www.OIKOS.be


2. OIKOS: sinds twee jaar nieuwe dynamiek

In 2007 nam Dirk Holemans die destijds mee aan de wieg stond van OIKOS, terug de fakkel over van Jef Peeters als hoofdredacteur. Meteen werd een vernieuwingsoperatie opgestart met een nieuwe redactie, een nieuwe huisstijl en een aangescherpte inhoudelijke lijn. Niet toevallig wordt nu in de pers en vanuit andere websites verwezen naar OIKOS-artikels. Tevens werd een waaier aan publieksactiviteiten georganiseerd in verschillende Vlaamse steden, in samenwerking met andere verenigingen (Terra Reversa, ...), cultuurhuizen (Kaaitheater, ...) en denktanken (Etopia, ...).


3. Nu het ideale scharniermoment om OIKOS uit te bouwen tot denktank OIKOS is dus klaar om verder uit te groeien tot een heuse denktank. Ook maatschappelijk is vandaag het juiste ogenblik gekomen voor de opstart van een groene denktank. Niet alleen bewijzen dergelijke denktanks hun belang elders (denk aan Etopia in Wallonië, het Zweedse Cogito of het Britse Green Economics Institute), tevens is de nood aan een inhoudelijke invulling van het groene verhaal urgenter dan ooit. Onder meer de klimaatdreiging toont dat er niet louter nood is aan een vergroening van de economie, maar tegelijk moet heel de samenleving op een andere, koolstofarme basis gereorganiseerd worden. De toenemende dualisering plaatst dit in het streven naar sociale duurzaamheid in een ecologisch rechtvaardige wereld.

De maatschappelijke uitdagingen vergen dus de mobilisatie van de nationaal én internationaal aanwezige ecologische kennis en inzichten, waar academische experts en actoren uit het middenveld elkaar kunnen bevruchten. Op deze wijze kunnen bondgenootschappen ontstaan en wint het groene verhaal aan geloofwaardigheid.

Om dit mogelijk te maken heeft Groen!, onder meer geïnspireerd door de situatie in Wallonië, ervoor gekozen OIKOS te ondersteunen zodat deze met behoud van haar onafhankelijkheid zich kan ontwikkelen als de groene denktank van Vlaanderen. Zo kan OIKOS als links-progressief alternatief een tegengewicht vormen voor de huidige dominantie van denktanks die zich rechts (Civitas Novitas en Cassandra) en/of liberaal (Liberales) situeren of vooral de spreekbuis vormen van economische krachten (bvb. Itinera).

Concreet vertaalt de ondersteuning vanuit Groen! zich in een wederzijds engagement voor een periode van vijf jaar. Met deze steun kan Oikos onderstaande uitdagingen opnemen vanuit een langetermijn strategie. Doel is te komen tot een vruchtbare synergie tussen denktank en partij die beiden versterken.


4. OIKOS als denk- en doetank: doelstellingen en toekomstbeeld

Is een tijdschrift vooral een forum dat ter beschikking staat voor geïnteresseerden, dan wil de denktank OIKOS een actieve rol spelen in het maatschappelijk debat en het mee kleuren. In die zin willen we evenzeer een doetank worden.

Als groene denk- en doetank wil OIKOS:


- investeren in de uitbouw van academische netwerken rond specifieke thema's. We denken hierbij concreet aan bijvoorbeeld het samenbrengen van academici met vernieuwende ideeën rond heel diverse thema's, zoals de toekomst van de verzorgingsstaat, mobiliteit na de aardolie, democratisch samenleven in verschil, een koolstofarm Vlaanderen, de vertrutting van de stad, ...

- op structurele wijze ideeën uitwisselen met organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Zo moet het mogelijk zijn om snel op te pikken wat er leeft in Vlaanderen, maar ook vernieuwende ideeën uit andere landen regionaal te injecteren. Zo verscheen in OIKOS het eerste artikel in Vlaanderen over transition towns, wat ondertussen n in verschillende Vlaamse steden en gemeenten (Gent, Antwerpen, Brussel, Stekene, Wijgmaal, ...) als nieuwste sociale beweging aan het groeien is. - door publieksactiviteiten en opiniërende publicaties aanwezig zijn en wegen op het maatschappelijk debat. We zullen dus actief investeren in studiedagen die het verschil maken, lezingen met buitenlandse topsprekers organiseren, masterclasses opzetten waar jongeren die politiek inhoudelijk geboeid zijn een inhoudelijke training krijgen rond politieke ecologie die ze nergens anders kunnen vinden, rondetafels organiseren met experts en parlementsleden ....
- zich laten bevruchten door andere groene denktanks en onderzoeksinstellingen in het buitenland. Op die manier kunnen we succesformules uit het buitenland hier introduceren. Boeiend is bijvoorbeeld de Duitse Heinrich Böllstiftung die een Campustour organiseerde langs hogescholen en universiteiten over de thema's: klimaatwijzing (New Green Deal), Europa en onderwijshervormingen.

OIKOS wil een denktank zijn die regionaal verankerd is vanuit een grenzeloze werking. Het is onze ambitie om actuele kennis te verwerven en gretig te blijven naar nieuwe inzichten, inhoud te brengen die dwingt tot nadenken, generaties samen te brengen, maatschappelijk ingebed te zijn maar toch graag de voorhoede opzoeken, een plek zijn waar men het ecologisch alternatief denkt en bedenkt, een ecologische toekomst uitwerkt en het debat erover organiseert. Kortom, OIKOS wil de vinger aan de pols houden op internationaal vlak en regionaal het vuur aan de lont te steken!


5. Eerste concrete stappen zijn gezet

Ondertussen zijn de eerste stappen gezet en projecten opgestart.

OIKOS is enkele maanden geleden als formeel lid toegelaten tot het internationale netwerk Green European Foundation dat de groene denktanks in Europa verenigt. Naast het Waalse Etopia zijn hier als belangrijke organisaties aanwezig: de Duitse Heinrich Böll Stiftung, het Zweedse Cogito, het Britse Green Economics Institute, als ook de Grüne Bildungswerkstatt uit Oostenrijk en The Green Cultural Association uit Finland. Het is duidelijk dat toegang tot dit internationale netwerk toelaat om gemakkelijk tot de meest relevante publicaties en belangrijkste experts te raken.

Ten tweede is de vertaling gestart van wat in Groot-Brittannië wordt aangekondigd als een van de belangrijkste boeken over de noodzakelijke ecologische ombouw van onze economie en samenleving: Prosperity without Growth van de Britse professor Tim Jackson. Begin dit jaar schreef hij een gelijknamig rapport op vraag van Europa. Dit rapport is tot boek herwerkt bij de ecologische topuitgeverij Earthscan. OIKOS doet dit niet alleen: niet toevallig werkt het Waalse Etopia aan een Franstalige versie van het boek. Bedoeling is dat binnen enkele maanden de auteur het vertaalde boek komt voorstellen in Brussel, wat meteen de start van een parcours is dat OIKOS opzet rond `Welvaart zonder groei'. Het doel hiervan is de kennis over én geloofwaardigheid van stevig uitgebouwde alternatieven sterk te vergroten in Vlaanderen.

Maar uiteraard blijft het niet bij dit ene thema. Ondertussen worden ook de krijtlijnen uitgezet om een innovatieve bijdrage te leveren tot:


- het debat over de toekomst van het hoger onderwijs, wat meer moet zijn dan een diplomamachine. OIKOS wil hierbij de klemtonen leggen op de gevolgen van vermarkting en individualisering op onderzoek en onderwijs. Wetenschappers worden publicatiemachines die aangeraden worden zich afzijdig te houden van het maatschappelijk debat, studenten raken het spoor bijster met de individuele trajecten, proffen worden onder druk gezet om zoveel mogelijk studenten door te laten ...

- het waarden- en normendebat waar de linkerzijde door te investeren in inhoudelijke verdieping terug het voortouw moet gaan nemen. OIKOS gaat zelf een basistekst schrijven en een aantal mensen vragen hierop te reageren. Dit traject zal resulteren in een studiedag en een publicatie, met als duidelijk doel de met spruitjeslucht omgeven aanvallen op de `linkse kerk' te pareren met een eigen nieuw verhaal. We zullen hier geen taboes uit de weg gaan maar ook niet meestappen in al te makkelijke veralgemeningen

- de duurzame stad waar terug veel kan, waar tot op heden in Vlaanderen veel geblaat is maar weinig wol. Er beweegt in Vlaanderen heel wat van-onder-uit (denk aan klimaatwijken) maar beleidsmatig is er te veel zelfgenoegzaamheid. Aan de hand van buitenlandse voorbeelden wil OIKOS tonen wat een echt duurzame stad betekent, zowel op vlak van mobiliteit, ecowijken als participatief bestuur.

Voor meer info: www.oikos.be

Contact: Wouter Van Besien -
Deel Deel
Wouter Van Besien

Voorzitter Groen!