Samas NV


ASPA ontvangt drie gio erkenningen en een special award voor de sitagwave Bureaustoel

Houten, 11 december 2009 - Kantoorinrichter ASPA heeft gisteren tijdens de Goed Industrieel Ontwerp Erkenningen 2009 naast drie GIO Erkenningen ook een Special Award in de categorie Functionaliteit in ontvangst mogen nemen voor de SitagWave bureaustoel. `SitagWave is een ontwerp met krachtige functionele en onderscheidende eigenschappen. Het goede aan de SitagWave is dat deze stoel met een minimum aan bedieningsknoppen een optimaal zitcomfort geeft. De fabrikant levert er een boekje bij, maar voor de gebruiksaanwijzing heb je dat niet nodig.', aldus het juryrapport. De GIO Erkenningen 2009 zijn op 10 december uitgereikt na afloop van een middagsymposium `Disruptive by Design in de Rotterdam School of Management. De GIO erkenning is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper en opdrachtgever honoreert. Om voor dit keurmerk voor Goed Industrieel Ontwerp in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, innovativiteit, originaliteit, respect en materiaalkeuze zijn van even groot belang.

Vorig jaar ontving ASPA voor haar werkplekprogramma "Fits" en de bureaustoel "ios" al twee GIO erkenningen. Dit jaar zijn er maar liefst drie inzendingen van ASPA in de prijzen gevallen. De bureaustoelen "SitagWave" en "Salida Netweave" en het tafelprogramma "Portal" voldeden volgens de jury ruimschoots aan deze criteria. De jury besloot verder een Special Award toe te kennen aan de SitagWave bureaustoel. `Bij functionaliteit gaat het erom dat een product doet waarvoor het ontworpen is. Ook moet direct duidelijk zijn hoe het gebruikt gaat worden. Daar schort het nogal eens aan wat bureaustoelen betreft. Producenten streven ernaar om stoelen perfect instelbaar te maken. Maar daarbij zijn - en worden - ontwerpen op de markt gebracht met zoveel bedieningsknoppen en een zo uitgebreide gebruiksaanwijzing dat het omgekeerde gebeurt van wat men voor ogen heeft. Door complexiteit laten gebruikers het instellen vaak achterwege. SitagWave is een ontwerp met krachtige functionele en onderscheidende eigenschappen. Het goede aan de SitagWave is dat deze stoel met een minimum aan bedieningsknoppen een optimaal zitcomfort geeft. De fabrikant levert er een boekje bij, maar voor de gebruiksaanwijzing heb je dat niet nodig.', aldus het juryrapport.

SitagWaveDe expressieve vormgeving van SitagWave is geen gimmick, maar een uitvloeisel van een consequent ergonomisch concept. Deze stoel laat de gebruiker bewegen terwijl hij toch voldoende ondersteuning geeft. Met een ongekend comfort als gevolg. SitagWave is een vrijwel knoploze bureaustoel die zich automatisch aanpast aan de gebruiker. Hiermee speelt ASPA in op de trend van innovatieve inrichtingsconcepten zoals `Het Nieuwe Werken'. Tevens is de Special Award voor functionaliteit voor ASPA het bewijs dat innovaties noodzakelijk zijn, ook al gaan deze verder dan de bestaande normeringen en richtlijnen als de NPR 1813. SitagWave is een ontwerp met krachtige functionele en onderscheidende eigenschappen van Uli Witzig en wordt exclusief geproduceerd voor ASPA en zijn dealers .

Salida NetweaveSalida Netweave is een bureaustoel die voldoet aan alle ergonomische vereisten, maar oogt tegelijkertijd alsof er aan de vormgeving geen concessies zijn gedaan: helder en transparant. Salida ziet er strak en gedisciplineerd uit, maar is vriendelijk en aanraakbaar. In een witte uitvoering fris, zonder kil over te komen. Salida is een ontwerp van Daniël Figueroa en wordt exclusief geproduceerd voor ASPA en zijn dealers.

PortalPortal is een tafelprogramma met als basis twee strakke, rechthoekige portaalpoten. Portal kan zich als een kameleon aanpassen aan een organisatie, maar heeft toch een eigen en krachtige identiteit. Vooral de duo-werkplek met individueel in hoogte instelbare bladen geeft een andere dimensie aan samenwerken. Portal is een ontwerp van Marck Haans en wordt exclusief geproduceerd voor ASPA en zijn dealers.