Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO Q-koorts - Inbreng
vrijdag 11 december 2009

Het aantal besmettingen met Q-koorts bij mensen nam het afgelopen jaar flink toe. Tot ca 2300. 6 mensen stierven aan de gevolgen ervan. Een besmetting met Q-koorts kan leiden tot koorts, zware hoofdpijn, overgeven, pijnlijke borst en longontsteking.
Het kan leiden tot chronische vermoeidheid, zoals bij mevrouw Van den Bos over wie we vanmorgen in het AD lazen dat ze al acht maanden ziek is en vermoedelijk nog een jaar lang antibiotica moet gebruiken, dat is wel even wat anders dan een seizoensgriep.

Het ruimen van dieren is een pijnlijke en trieste gebeurtenis. Veel boeren hebben een speciale band met hun dieren. Niemand kan er in beginsel voor kan zijn, maar als de volksgezondheid in het geding komt, kunnen we helaas niet anders. Op besmette bedrijven worden de drachtige schapen en geiten geruimd.

In gebieden waar is gevaccineerd worden op besmette bedrijven alleen de besmette dieren geruimd. De bewindspersonen laten nog onderzoeken wat er met de niet drachtige dieren moet gebeuren die wel de Q-koorts hebben. Het is spijtig maar mijn fractie volgt de maatregelen van het kabinet.

Over de bacterie die de Q-koorts veroorzaakt is nog steeds weinig bekend. De bacterie komt vrij bij een miskraam van een geit of schaap en verspreidt zich via de lucht. Mensen kunnen de besmetting oplopen door het inademen van die bacterie.

Het lijkt me evident dat RIVM/LNV/VWA en GGD voldoende met elkaar hebben samengewerkt en reeds sinds 2007 de besmette bedrijven en besmette mensen in kaart hebben gebracht.

De kaart wilden de bewindspersonen publiceren op 7 december en wachtte vervolgens enkele dagen. Nu begrijp ik dat de suggestie van het NOS Journaal van dinsdagavond als zou minister Verburg de relatie tussen de besmette bedrijven en besmette mensen ten onrechte hebben ontkent niet helemaal juist te zijn, maar voor ons is een en ander onvoldoende helder.

Minister Klink zei vandaag voor RTL Nieuws dat dit jaar het verband tussen besmette bedrijven en besmette mensen beter te trekken is dan vorig jaar. Het geeft op mij een beetje de indruk dat er ergens omheen gedraaid wordt en zou graag duidelijkheid krijgen van de bewindspersonen. Het is al jaren bekend dat Q-koorts overgedragen wordt van geiten en schapen op mensen.

Waarom werden dan sindsdien de besmette bedrijven niet bekend gemaakt? Iedereen zou het moeten kunnen weten en de keuze moeten hebben om zich niet in de omgeving van besmette bedrijven te vinden. Als de bewindpersonen dit niet overnemen zal ik namens mijn fractie in tweede termijn een motie indienen.

Een tweede argument voor het direct openbaar maken van de besmette bedrijven is naast dat de gewone burgers het recht moeten hebben om te weten welke bedrijven besmet zijn zodat ze de keuze hebben om zich niet in de omgeving te begeven is dat de verspreiding van de bacterie er ook mee teruggedrongen kan worden.

Ik herinner het me nog uit mijn jeugd toen ik bevriend was met mensen met een boerderij met veel schapen. Er heerste toen rotkreupel en dat kon gemakkelijk verspreid worden als mensen van de ene naar het andere bedrijf overliepen, of op bezoek kwamen. Kan die analogie getrokken worden met de Q-koorts en zou het daarom ook niet beter zijn om de bedrijven openbaar te maken?

Motie ingediend door de leden Agema en Graus:

De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

constaterende, dat er al langer een verband bestaat tussen met Q-koorts besmette bedrijven, gebieden en mensen en dat deze niet openbaar gemaakt zijn;

van mening, dat de bevolking het recht heeft te weten om welke bedrijven en gebieden het gaat en daardoor de keuze kan maken om deze gebieden al dan niet te betreden;

van mening, dat bekendmaking van de besmette bedrijven bijdraagt aan het voorkomen van mogelijke verdere verspreiding door en/of besmetting van onwetenden;

verzoekt de regering in de toekomst, bedrijven en gebieden welke besmet zijn met op de msne overdraagbare dierziekten per direct te openbaren,

en gaat over tot de orde van de dag.

Agema
Graus