Sociaal-Economische Raad

10 december 2009
De SER adviseert minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de huidige zetelverdeling over de benoemingsgerechtigde organisaties van ondernemers en van werknemers ongewijzigd voort te zetten in de nieuwe zittingsperiode 2010 - 2012. Dat blijkt uit een ontwerpadvies dat de raad in zijn vergadering van 18 december a.s. gaat vaststellen. Het ontwerpadvies gaat ook in op de positie van zelfstandigen binnen de SER. Hier had de minister om gevraagd.

Aanleiding voor het verzoek van de minister om nu speciale aandacht te besteden aan zelfstandigen is de omstandigheid dat het aantal zelfstandigen de afgelopen jaren fors is toegenomen, vooral de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). In de praktijk blijkt dat veel zelfstandige ondernemers bij de start en uitoefening van hun bedrijf diverse belemmeringen tegenkomen. De lage organisatiegraad en het onvoldoende kunnen deelnemen in landelijke overlegfora kunnen daarbij volgens het kabinet een rol spelen.

Zelfstandige ondernemers
Het ontwerpadvies stelt vast dat zelfstandigen (incl. de zzp'ers) zich veelal aansluiten bij organisaties die zijn aangesloten bij de centrale organisaties van ondernemers en werknemers die al in de SER zitten, ofwel daar een samenwerkingsverband mee hebben. In die zin vertegenwoordigen deze organisaties ook deze categorie van ondernemers. Daarnaast stelt het ontwerpadvies vast dat deze organisaties in principe bereid zijn een of meerdere zetels in te vullen door een persoon die afkomstig is uit zzp-kringen. Bovendien is het beleid van de SER bij adviesprojecten organisaties te betrekken, die een relevante partij zijn bij het specifieke onderwerp. Zo worden organisaties van zelfstandigen betrokken bij adviezen die voor hen van belang zijn.

In aanmerking genomen het oordeel over de positie van zelfstandigen en het feit dat geen andere dan de huidige benoemingsgerechtigde organisaties hebben verzocht om een benoemingsrecht, adviseert de SER de zetelverdeling te handhaven.

De zetelverdeling blijft daarmee als volgt:
Werknemers: FNV 8 zetels, CNV 2 zetels en MHP 1 zetel. Ondernemers: VNO-NCW 7 zetels, MKB-Nederland 3 zetels, LTO Nederland 1 zetel.

Tweejaarlijks advies
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vraagt elke twee jaar advies over de zetelverdeling van de SER; elke twee jaar wordt derhalve opnieuw bekeken of er aanleiding is om de bestaande zetelverdeling te veranderen. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de organisatiegraad van de betrokken organisaties en de gezamenlijke dekkingsgraad voor het totale bedrijfsleven.

---