Gemeente Zoetermeer

Grote belangstelling bouwnijverheid voor nieuw Zoetermeers initiatief

Op 8 december vond de eerste bijeenkomst plaats van de OZB, Onze Zoetermeerse Bouwsociëteit,
een initiatief van de bouwbranche en de gemeente Zoetermeer. De OZB is hét netwerk in Zoetermeer voor de bouw, makelaardij, architectuur, overheid, projectontwikkeling, installatietechniek en het bouwgerelateerde onderwijs.
Bijna 100 betrokken uit de bouwbranche waren aanwezig bij deze eerste bijeenkomst in het Bouwhuis in Zoetermeer. Tijdens de bijeenkomst ging directeur Van Tuinen van Bouwend Nederland in op de situatie in de markt. Omdat de bouw een laatcyclische activiteit is komt de economische teruggang in de bouw pas in 2010 hard aan. In het bijzonder de woningbouw wordt zeer hard getroffen omdat de verkoop van nieuwbouwwoningen stagneert. De bouw kijkt in deze situatie nadrukkelijk naar steun van de overheid om zo werkgelegenheid te behouden.

Wethouder Frans Muijzers (wonen) van de gemeente Zoetermeer gaf in een gloedvol betoog de kansen aan voor ondernemers in de gemeente Zoetermeer. De gemeente zoekt innovatieve partners om de Stadsvisie 2030 werkelijkheid te maken. De stad is bijna uitgebouwd, en de komende jaren komen de laatste invullocaties in aanmerking voor ontwikkeling. De hoge kosten van binnenstedelijk bouwen en het geringe succes van traditionele concepten voor het bouwen in hoge dichtheden maken dat de gemeente Zoetermeer van marktpartijen creatieve oplossingen verwacht. Daar staat tegenover dat de gemeente zelf ook bereid is te investeren in kwaliteit.

In maart 2010 organiseert de stichting OZB wederom een netwerkbijeenkomst met als thema Duurzaamheid. Het lidmaatschap van de OZB staat open voor bouwgerelateerde bedrijven die de kansen die Zoetermeer biedt ten volle willen benutten.