Gemeente Almere

Van in beweging krijgen, naar in beweging houden

11-12-2009

Ondernemingsplan Almere Poort Almere Poort is volop in ontwikkeling. Na een periode van planvorming, is - of wordt - een groot deel van deze plannen nu in uitvoering genomen. Tegelijkertijd wordt ook Almere, en daarmee Almere Poort, getroffen door de kredietcrisis, wat maakt dat sommige projecten vertraging oplopen. Tegen deze enigszins `dubbele' achtergrond is het jaarlijkse Ondernemingsplan Poort (2009) opgesteld, dat gisteren door de gemeenteraad is vastgesteld.

Waren de voorgaande ondernemingsplannen er voornamelijk op gericht Almere Poort in beweging te krijgen - wat de bouwactiviteiten in Columbuskwartier, Homeruskwartier en Europakwartier laten zien - zo concentreert het nieuwe ondernemingsplan zich op het in beweging houden. Daarbij is de programmering en fasering van Almere Poort afgestemd op de stedelijke programmering voor heel Almere. Het ondernemingsplan is het centrale document voor de ontwikkeling van Almere Poort, biedt inzicht in doelstellingen, planning en financiën, en moet er voor zorgen dat het ambitieniveau ook in de realisatiefase op peil blijft. Wethouder Adri Duivesteijn: "Als het om plannen gaat, lijkt alles mogelijk. Maar wat je vervolgens vaak ziet, is dat er een verschraling optreedt op het moment dat het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het parkeren blijkt tóch niet ondergronds te kunnen worden opgelost, of gepland groen wordt vervangen door woningen. Het Ondernemingsplan richt zich op het voorkómen van deze degradatie."

Woningbouwproductie
Het aantal nieuwe inwoners van Almere Poort groeit snel. Uiteindelijk zullen er in dit stadsdeel 14.000 nieuwe woningen komen te staan. In Almere Poort worden woonmilieus gerealiseerd die aanvullend zijn op wat er elders in Almere is of wordt gerealiseerd. Duivesteijn: "Almere is nu een eenzijdige stad. De suburbane woonmilieus - grondgebonden woningen - overheersen. Met het oog op de toekomst is het van groot belang dat de diversiteit toeneemt. In Almere Poort wordt een belangrijke slag geslagen. Hoewel je de dichtheden niet kunt vergelijken met steden als Amsterdam of Den Haag, wordt Almere Poort een stadsdeel met een - voor Almeerse begrippen - ongekende stedelijkheid." In de bestaande stad ligt het aandeel appartementen op 20%, in Almere Poort zal dit aandeel op 55% komen te liggen.

Particulier Opdrachtgeverschap
In de huidige economische situatie blijkt de woningbouwproductie een belangrijke impuls te krijgen van particuliere opdrachtgevers. Waar ontwikkelaars wachten tot 70% of 80% van een project is verkocht, gaan particuliere opdrachtgevers direct tot realisatie over. Daar komt bij dat particulier opdrachtgeverschap leidt tot een nieuwe bouweconomie - een `economie van onderop' - waarbij de nadruk komt te liggen op de kleine schaal én op de vraagzijde. De gemeente Almere zet dan ook nadrukkelijk in op het stimuleren van particulier opdrachtgeverschap. Sinds de start van het programma `IkbouwmijnhuisinAlmere' krijgen de mensen alle ruimte om zélf de stad te maken. Het Homeruskwartier, één van de wijken in Almere Poort, vormt de staalkaart van particulier opdrachtgeverschap. Mensen kunnen individueel, in collectief of in mede-opdrachtgeverschap hun eigen huis bouwen. Sinds het begin van 2009 kunnen ook mensen met een inkomen tot EUR36.000 bruto per jaar een eigen woning realiseren. `IkbouwbetaalbaarinAlmere' vormt dan ook een belangrijke verrijking van het bestaande palet.

Werklocaties
In Almere Poort wordt een divers assortiment aan werklocaties aangeboden. Er zijn vijf bedrijventerreinen in Almere Poort met ieder een specifieke invulling. Hierdoor is het een aantrekkelijke vestigingslocatie voor een breed scala aan economische activiteiten. Aan de doelstelling om 30.000 arbeidsplaatsen te creëren wordt dan ook onverminderd vastgehouden.

Voorzieningen
De onderwijsvoorzieningen in Almere Poort ontwikkelen zich voortvarend. Naast het basisonderwijs - inmiddels heeft de vierde basisschool zijn deuren geopend - vindt ook het middelbaar en hoger beroepsonderwijs haar weg naar Almere Poort. Ook de International School (ISA) - een Engelstalige school voor leerlingen tussen 11 en 16 jaar - zal zich in Almere Poort vestigen. Naar verwachting zal de ISA in het schooljaar 2011 -2012 starten met het onderwijs. In de komende periode wordt onderzocht welke betekenis de toename van het aantal woningen heeft op de noodzakelijke voorzieningen (zowel onderwijsvoorzieningen als sociaal maatschappelijke voorzieningen).

Beheer
De komst van inwoners, ondernemers, bezoekers en passanten voegt een nieuwe component toe aan gebiedsontwikkeling: het beheer. Een omslag die de afgelopen jaren heeft plaats gevonden, is dat steeds vaker wordt gekozen voor stakeholders: partijen die zich langdurig aan de stad verbinden. Wethouder Adri Duivesteijn: "De oplevering van de woning betekent in veel gevallen het vertrek van de ontwikkelaar. Wij zoeken naar samenwerking met partijen die níet vertrekken, maar die een blijvende verantwoordelijkheid voelen. Particuliere opdrachtgevers zijn bij uitstek partijen die zorgen voor het beheer op de lange termijn, maar ook corporaties of beleggers kunnen deze rol vervullen."