Politie Hollands Midden

Regio - Preventietip van de week: SelectaDNA

Hollands Midden, 11-12-2009 o Politie Hollands Midden probeert in de maand december het aantal woninginbraken in de regio te doen dalen. Traditioneel zijn er in de laatste maand meer inbraken dan in de rest van het jaar. Door de campagne wil het korps, samen met de inwoners, gemeentes en andere partners het aantal woninginbraken in december 2009 lager te laten zijn dan in december 2008. Elke week zal de politie een preventietip behandelen om inwoners van de regio te helpen hun huis en spullen beter te beveiligen. Preventietip van deze week: SelectaDNA.

Onzichtbaar gemerkt SelectaDNA bestaat uit een voor het blote oog onzichtbare onschadelijke vloeistof met een uniek DNA, waarmee bewoners hun waardevolle spullen kunnen markeren. De vloeistof licht op zodra het beschenen wordt met Ultra Violet licht. Met SelectaDNA gemerkte bezittingen zijn voor de politie snel te herkennen en eenvoudig tot de eigenaar te herleiden. Gebruik van SelectaDNA leidt ertoe dat gestolen goederen slecht doorverkocht kunnen worden. Hierdoor heeft SelectaDNA ook een preventieve werking.

Pilot onder studenten In oktober van dit jaar hebben gemeente Leiden, SLS Wonen, politiedistrict Leiden-Voorschoten en de Universiteit Leiden gezamenlijk besloten een pilot in Leiden te houden onder studenten. De eerste resultaten zijn positief. Een studente die slachtoffer is geworden verwoordde het als volgt: Niet alleen ben ik mijn computer kwijt maar ook mijn persoonlijke zaken, zoals essays, maar vooral mijn persoonlijke fotos en muziek, waar ik geen back-up van had gemaakt, ben ik kwijt geraakt. Ik denk dat we met dit kunstmatig DNA dieven afschrikken.

Campagne: stop woninginbraken Niet alleen wordt er extra gesurveilleerd en extra recherchecapaciteit ingezet, maar ook de hulp van de inwoners wordt gevraagd. Door 1-1-2 te bellen in verdachte situaties wordt de heterdaadkracht van de politie vele malen vergroot. Meer informatie over de campagne op http://www.politie.nl/hollands-midden/projecten/voorkomwoninginbraak.a sp.