Stadsdeel Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord is en blijft groenste stadsdeel

Alle nieuwbouw, de aanleg van de Noord-Zuidlijn en activiteiten in stedelijke vernieuwingswijken in Amsterdam-Noord, mogen niet ten koste gaan van het bestaande groen. Daar heeft het dagelijks bestuur zich de afgelopen jaren hard voor ingezet.

Op dinsdag 8 december 2009 heeft het dagelijks bestuur de nota groen aangeboden aan de stadsdeelraad. Naast de plannen voor de toekomst, bevat de nota een uitgebreide toelichting op de behaalde groene resultaten.
Het dagelijks bestuur heeft deze periode flink geïnvesteerd in de kwaliteit van het bestaande groen. Plekken die eerst minder waardevol waren, zijn ecologisch interessanter geworden. Op de grens van stedelijk en landelijk gebied zijn sinds 2006 allerlei maatregelen getroffen om de ecologische waarde van dit deel van Amsterdam-Noord te vergroten en waar mogelijk en wenselijk de recreatieve functie van het gebied te versterken. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanleg van natuurlijke oevers, veenvoetpaden en het opheffen van barrières.

Daarnaast heeft het stadsdeel veel nieuw groen aangelegd, zoals het Schellingwouderpark en de Kadoelerscheg. Het W.H. Vliegenbos, het oudste stadsbos van Amsterdam, komt steeds beter op de kaart te staan en krijgt binnenkort een nieuwe entree. Begin 2010 wordt de natuurspeelplaats "de Noordse slang" in landelijk Noord, op loopafstand van Nieuwendam, opgeleverd.

Portefeuillehouder Groen: Harm-Jan van Schaik: Van het oeverpark bij de nieuwe wijk Overhoeks tot aan Durgerdam krijgt de groene route langs het IJ, meer en meer vorm. Daar zijn wij als dagelijks bestuur trots op.

Mobiel groen
Omdat er in Amsterdam-Noord zoveel verandert, denkt het dagelijks bestuur ook goed na over groen in de tussenliggende periode. Een voorbeeld is het mobiele groen in de Molenwijk. Daar heeft het stadsdeel bomen in grote potten geplant die later een definitieve plek kunnen krijgen.
In de toekomst wil het stadsdeel voorrang geven aan het investeren in het W.H. Vliegenbos en Rietland. Ook wordt er verder gewerkt aan de inrichting van het nieuwe Noorderpark. Door ziektes gevelde bomen worden vervangen en het stadsdeel gaat meer werk maken van compensatie van groen, dat op sommige plekken om goede redenen moet wijken. Als laatste wil het stadsdeel actiever inspelen op initiatieven van bewoners in het groen.

De investeringen in het groen komen ook de stadsdeelfauna ten goede. Soorten die in de rest van de stad nauwelijks voorkomen, zoals de ringslang en de Noordse woelmuis, gedijen steeds beter in Amsterdam-Noord, zelfs binnen de ring A 10.