Gemeente Lansingerland

Geen bedrijven met Q-koorts
Geit

In de regio Rotterdam-Rijnmond komen tot nu toe geen bedrijven voor die besmet zijn met Q-koorts. Dit heeft het ministerie van LNV laten weten.

Vlekkenkaart
De kaart maakt voor iedereen inzichtelijk in welke gebieden in Nederland Q-koorts is aangetroffen op melkgeiten- en melkschapenbedrijven en waar mensen een grotere kans lopen op een besmetting met Q-koorts. De Vlekkenkaart RIVM kunt u bekijken door hier te klikken.

Â

Wat is Q-koorts en wat zijn de klachten?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn met name besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten. De mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld.Â

Â

Wees alert!
Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Ga tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten. Vermeldt eventueel bezoek aan Q-koorts gebieden of contact met schapen en geiten. Dat geldt vooral voor mensen met een afweerstoornis, mensen met hartklepgebreken, vaatprotheses en zwangere vrouwen.

Meer informatie
Het RIVM heeft een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden opgesteld. Lees voor meer informatie deze veelgestelde vragen over Q-koorts.

Heeft u na het lezen van deze vragen en antwoorden nog gezondheidsvragen of vragen over de actuele situatie in het werkgebied van GGD Rotterdam-Rijnmond? Neem dan telefonisch contact op met de Gezondheidslijn van GGD Rotterdam-Rijnmond, telefoon (010) 433 99 66.