Gemeente Middelburg

Feestelijke afsluiting restauratie Joodse begraafplaats

Â

Feestelijke afsluiting restauratie grafzerken Joodse begraafplaats

Vrijdag 11 december vond op de Joodse begraafplaats aan de Walensingel een feestelijke afsluiting van de restauratie van de grafzerken plaats.

In mei dit jaar startte de restauratie van de grafzerken. De kwaliteit van de zerken varieerde van heel slecht tot redelijk goed. Sommigen lagen uit elkaar en zijn weer samengevoegd en gelijmd.

Eerder is de Joodse begraafplaats aan de Jodengang in Middelburg al gerestaureerd. Het is belangrijk dat deze werkzaamheden worden uitgevoerd vanwege de historie van de Joden en het behoud van hun cultureel erfgoed. De vraag voor de restauratie kwam uit de Joodse gemeenschap zelf, de Stichting tot Behoud en Beheer van de Joodse begraafplaatsen in Zeeland heeft namens hen subsidie aangevraagd.

De begraafplaats aan de Walensingel is in 1705 in gebruik genomen, nadat die in de Jodengang datzelfde jaar werd gesloten. Het wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. Wanneer deze begraafplaats vol is, zal de Middelburgse Joodse gemeenschap uit moeten wijken naar de Joodse begraafplaats in Goes.

De werkzaamheden op de begraafplaats aan de Walensingel werden uitgevoerd door het Natuursteenhuis uit Goes. De gemeente Middelburg heeft de voorbereidende werkzaamheden voor de restauratie verricht, voerde directie over het project en hield toezicht.

Gemeente Middelburg | Kanaalweg 3 | 4337 PA Middelburg | 0118 675000 | routebeschrijving | openingstijden | info@middelburg.nl