GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil risicovolle olieterminals tijdelijk sluiten

Rotterdam, 11 december 2009

GroenLinks wil dat milieudienst Rijnmond (DCMR) een grondige inspectie uitvoert naar de veiligheid van de olieterminals in de Rotterdamse haven. Als niet aan de veiligheidsvoorwaarden is voldaan dan moeten de terminals tijdelijk gesloten worden, vindt GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Uit een recent rapport van de VROM-inspectie blijkt dat bij meer dan de helft van de terminals de vergunningen niet op orde zijn of dat er geen deugdelijke risico-analyse is gemaakt.

Bonte vindt het rapport van de VROM-inspectie 'ontluisterend'. "De olieterminals in de Rotterdamse haven staan in de buurt van één van de dichtbevolkste gebieden van Europa. Als er iets misgaat dan staan er duizenden mensenlevens op het spel. We kunnen ons geen tweede Buncefield veroorloven." In het Engelse plaatsje Buncefield ontplofte precies vier jaar geleden een relatief kleine olieterminal. De knal van de ontploffing was 150 kilometer verderop te horen en het duurde enkele dagen voordat de brandweer de enorme vuurzee had geblust.

De olieterminals in Rotterdam liggen in de Europoort en in de Botlek, een paar kilometer van bewoond gebied. De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor de vergunningverlening en de VROM-inspectie houdt daar toezicht op. "Het ontbreken van vergunningen en risico-analyses betekent niet per definitie dat de situatie onveilig is", zegt Bonte. "Maar ik wil dat we geen enkel risico nemen. Zolang de vergunningen en risico-analyses niet op orde zijn, kunnen we het beste een olieterminal tijdelijk sluiten."


---




GroenLinks Rotterdam