Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Structuurvisie en Ontwikkelingsstrategie De Groene Compagnie in inspraak (persbericht 070, 2009)

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft met de Structuurvisie âBoegbeelden komen tot leven en de Ontwikkelingsstrategie âDe Groene Compagnieâ twee nieuwe ruimtelijke ontwerpplannen voor de lange termijn opgesteld. Het College van burgemeester en wethouders heeft de aangepaste ontwerpplannen samen met twee Milieueffectrapporten vrijgegeven voor inspraak. De vaste overlegpartners van de gemeente, belanghebbenden en andere belangstellenden kunnen in het kader van de formele procedure vanaf 9 december 2009 reageren op de ontwerpplannen.

Waarom lange termijnvisies?

In het verleden is gebleken dat het hebben van een goed doordachte ruimtelijke visie (zoals de vorige Structuurschets uit 1993) in steeds veranderende tijden houvast biedt voor de samenhang tussen beslissingen die op de korte termijn worden genomen. Het geeft zowel de bestuurders als de burgers en andere partijen inzicht hoe en waar je als gemeente op termijn naar toe wilt ontwikkelen. In de Structuurvisie is bewust gekozen voor het doordenken van de beste ruimtelijke structuur voor de toekomst. Het tempo waarmee de ontwikkelingen plaats kunnen vinden is voor de visie minder van belang.

De Regio Groningen-Assen

Hoogezand-Sappemeer heeft een belangrijke rol gekregen in de opzet van de Regio Groningen-Assen. Als zogenaamd schragende gemeente vangt Hoogezand-Sappemeer een deel van de voorziene groei van de Regio op. De groeiverwachtingen blijven veranderen. Toch moet de Regio Groningen-Assen de komende jaren blijven bouwen om aan de woningvraag te voldoen. Vanuit deze gedachte en deze afspraken binnen de Regio is in de opzet van de Structuurvisie rekening gehouden met een (lichte) groei. Deze groei, in combinatie met het verbeteren van de kwaliteit van onze bestaande omgeving moet Hoogezand-Sappemeer verder versterken. Hoofdonderwerpen zijn daarbij de verdere ontwikkeling van ons stadscentrum, de Groene Compagnie en verschillende soorten verbindingen.

Â

De Ontwikkelingsstrategie âDe Groene Compagnieâ.

De Ontwikkelingsstrategie âDe Groene Compagnieâ is een eerste uitwerking van de Structuurvisie. De Groene Compagnie is een bijzondere gebiedsontwikkeling aan de zuidzijde van de gemeente, waarmee vooral de toekomstige regionale vraag naar woningen bediend kan worden. De gemeente Hoogezand-Sappemeer werkt in het gebied samen met de Dienst Landelijk Gebied en de Provincie Groningen. Het plan dat is opgesteld is geen eindplan, maar een leiddraad en een verzameling spelregels (âde conditiesâ). Op grond van de landschappelijke uitgangspunten en de condities is er een basis voor initiatiefnemers en pioniers om nieuwe woonmilieus en landschappen te gaan maken. De ontwikkelingsstrategie beschrijft op dit moment een ontwikkeling met twee âsnelhedenâ: Zo snel mogelijk starten met de aanleg van (delen van) het landschap; de woningbouwontwikkelingen volgen gefaseerd en worden zo nodig langzamer uitgevoerd. Â

Een eerste fase Groene Compagnie in het oostelijk plangebied

De gemeente is een eerste fase van De Groene Compagnie aan het verkennen en voorbereiden. Hoewel de strategie flexibel blijft, lijkt de eerste fase zich in het oostelijk plangebied (tussen Kielsterachterweg, Vosholen, Tripbos en de zuidgrens van dit gebied) te gaan afspelen. De Dienst Landelijk Gebied heeft voor het project twee percelen in het oostelijke plangebied kunnen verwerven. De Regio Groningen-Assen heeft een aanzienlijk bedrag toegekend om een start te kunnen maken met de voorinvesteringen in het landschap voor een eerste fase. Deze investeringen bestaan uit het aanleggen van een deel van een vaarverbinding (aansluitend aan het Kieldiep) en een deel groen (bos) op âgemeentelijkeâ grond. Momenteel vinden eerste verkennende gesprekken plaats met initiatiefnemers in het oostelijke plandeel van De Groene Compagnie. Op een deel van dit gebied is ter voorbereiding het Voorkeursrecht Gemeenten gevestigd. Dit betekent dat als een eigenaar zijn/haar bezit van de hand wil doen, dat eerst aan de gemeente dient aan te bieden.

Uitgaande van een dichtheid van gemiddeld 4,3 woningen per ha. zal de eerste fase voor 500 woningen ongeveer 115 ha. in beslag nemen. Vooralsnog lijken er meerdere scenarioâs mogelijk om deze fase te realiseren. Waar precies begonnen kan worden, hangt onder andere af van de financiële consequenties. Inmiddels is al duidelijk geworden dat het bij deze eerste fase niet nodig zal zijn grote infrastructurele ingrepen te doen, zoals een nieuwe oostelijke hoofdontsluiting.