Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht

CNV Chemie en energie (CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 11 december 2009


------

CNV, FNV en De Unie kondigen stakingen aan bij Akzo Nobel

De boel gaat plat bij Akzo Nobel

'De boel gaat plat bij Akzo Nobel', zegt Ron Vos bestuurder van FNV Bondgenoten. Vanaf de derde week in januari zullen op alle 11 vestigingen van Akzo Nobel in Nederland 24-uurs stakingen worden gehouden. Jelle Loosman van CNV Chemie en energie: ' Het werk wordt dan echt stil gelegd. Het is voor het eerst in 30 jaar dat we zo massaal actie voeren bij Akzo Nobel. Maar de houding van de directie is echt onacceptabel als het gaat om werkzekerheid, cao afspraken en pensioenen.' De acties worden ondersteund door leden van CNV, FNV, VHP Akzo Nobel en De Unie.

De vakbonden zijn al maanden in conflict met Akzo Nobel. Alleen al in 2009 vonden er bij zes vestigingen grote reorganisaties plaats. Bestuurder Ron Vos van FNV Bondgenoten: 'Er gaan honderden banen verloren. En het is onze verwachting dat dit reorganiseren nog wel even doorgaat. Daarom wij willen met AkzoNobel een zeer goed Sociaal Plan afspreken die gaat bijdragen aan onze ambitie 'niemand in de WW of bijstand'.

Ook de nieuwe cao, die op 1 april 2009 moet ingaan, is een issue. Jelle Loosman: 'Dit kan en moet echt een paar tandjes beter. Daarbij hebben we keer op keer aangegeven en aangetoond dat we bereid zijn tot loonmatiging. Maar dan willen we daar wel voor terug 'een zeer goed sociaal plan' en afspraken inzake pensioen die recht doen aan de gesprekken die we hier in het verleden over hebben gevoerd als CAO partijen'.

Jacintha Rensen van De Unie:'De afgelopen maanden hebben de medewerkers van Akzo Nobel laten zien dat het hen menens is. De werkonderbrekingen werden massaal ondersteund. De directie van Akzo Nobel heeft nu nog de kans om over de brug te komen. Anders moeten ze zich voorbereiden op een moeilijke tijd.'

Jan Admiraal, adviseur van de VHP AkzoNobel, stelt dat ook al staken VHP-ers principieel niet, zijn leden 'op vergelijkbare wijze uiting zullen geven aan hun onvrede over de opstelling van AkzoNobel en hun volle support zullen geven aan de stakingen van CNV, FNV en De Unie'.