Politie Groningen

Duo voor internetoplichting aangehouden

Slechts 25 aangiftes van 60 bekende zaken

Bad Nieuweschans, 11-12-2009 o De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Bad Nieuweschans een oplichtingszaak opgelost. De 18-jarige man en 19-jarige vrouw worden ervan verdacht ongeveer 60 personen via de website Marktplaats.nl te hebben opgelicht. Van dit aantal hebben slechts 25 personen aangifte gedaan bij de politie. Het totale bedrag waarvoor gedupeerden zijn opgelicht bedraagt zon 4600 euro.

Werkwijze

De 19-jarige hoofdverdachte zocht in september en oktober contact met mensen die op Marktplaats aangaven op zoek te zijn naar bepaalde goederen. De vrouw liet weten in het bezit te zijn van het gezochte product en dit wel te willen verkopen. De geĂŻnteresseerde moest dan eerst het overeengekomen bedrag overmaken. In meerdere gevallen gebeurde dit ook. De gedupeerden hoorden vervolgens niets van de zogenaamde verkoopster. De 18-jarige man had geen rol in de verkoop, maar was wel op de hoogte van de oplichting.

Geldzorgen

De vrouw en de man zijn eind november aangehouden. De vrouw, die als hoofdverdachte wordt gezien, verklaarde dat schulden en geldzorgen het motief zijn voor de oplichting. De 25 gedupeerden die daadwerkelijk aangifte hebben gedaan, reageerden in alle gevallen verontwaardigd over het gedrag van de verdachten. Het tweetal is na hun verklaringen in vrijheid gesteld. Ze hebben verklaard de gedupeerden terug te willen betalen. De politie stuurt het einddossier naar Justitie. Die bepaalt welke straf het duo eventueel krijgt.