CDA

Van Hijum: Eenduidige crisisaanpak gewenst

Deze week sprak de Tweede Kamer over de begroting voor het Ministerie van Sociale Zaken. CDA-kamerlid Eddy van Hijum uitte zijn zorgen over het functioneren van de zogeheten polder sinds het mislukken van het overleg over verhoging van de AOW-leeftijd. âWerkgevers en de vakbeweging moeten in de aanpak van de economische crisis meer leiderschap tonen. Waar is de eendracht gebleven om er samen de schouders onder te zetten, zoals met de crisis in de jaren tachtig?â Volgens het Kamerlid moeten we de polder moderniseren. âCAOâs zullen meer flexibiliteit en maatwerk moeten bieden, bijvoorbeeld op het punt van arbeidstijden, verlof en scholingâ zo pleitte hij. Hij vroeg de minister of hij ook vindt dat er meer ruimte moet komen voor decentrale invulling van CAOâs, door medewerkers (via keuzemenuâs) of de ondernemingsraad hierop meer invloed te geven en of de minister bereid is criteria te heroverwegen op grond waarvan hij CAOâs beoordeelt en algemeen verbindend verklaart. In het kader van de heroverweging van het Kabinet om tot een bezuiniging van 35 miljard te komen wordt ook het ministerie van Sociale Zaken niet uitgesloten. Overigens zei van Hijum wel de positie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt te willen versterken.

Het Kamerlid zei tevens in te willen zetten op het vergroten van de mobiliteit op de arbeidsmarkt van mensen die zonder werk komen te zitten. Hij vroeg de Minister uit te zoeken waarom er te weinig gebruik wordt gemaakt van de bestaande middelen als mobiliteitscentra en de omscholingsbonus. Van Hijum stelde voor om de doelgroep van de omscholingsbonus te verbreden naar mensen die langer dan drie maanden werkloos zijn en voor meer individuele scholingsrechten voor werknemers. Volgens hem zijn opleidingsfondsen voor personeel nu vooral per sector geregeld. Hierdoor krijgen werknemers die omscholing willen voor een totaal ander beroep, waar meer vraag naar arbeidskrachten is, te vaak nul op het rekest als ze een beroep doen op het opleidingsfonds van hun huidige werkgever.

Tot slot vroeg van Hijum de minister om de relatie tussen inburgering en arbeidsparticipatie te versterken. âDe CDA-fractie wil de uitkeringsafhankelijk van nieuwkomers verminderen en hun zelfstandigheid vergroten. Het leren van de taal moet worden gekoppeld aan participatie in de samenleving. Wij stellen voor om gemeenten te verplichten om inburgeringsplichtigen die een bijstandsuitkering aanvragen, een werk-leeraanbod te doen. De aanvullende uitkering wordt dan afhankelijk van de medewerking aan het trajectâ.