CDA

Pieper: benadruk het zelforganiserend en zelflerend vermogen van mensen

In de Tweede Kamer werd deze week gesproken over de begroting van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. Hein Pieper sprak namens de CDA fractie. Het was tevens Piepers âmaidenspeechâ: een eerste, grote, bijdrage bij een plenair debat. In zijn maidenspeech legde Pieper de nadruk op het zelforganiserend en zelflerend vermogen van mensen. Pieper: âLaten wij wel wezen, wij ergeren ons allemaal aan mensen die verantwoordelijkheid afschuiven, het op andermans bordje neerleggen, of dat nu van de overheid is, of in nieuwe wetgeving, of van dé buitenlanders.
Verantwoordelijkheid als organiserende en lerende kracht terug krijgen in onze samenleving is een van de sociale kwesties van de komende tijd. Want wij hebben verantwoordelijkheid weggeorganiseerd uit onze samenlevingâ.

In het verlengde hiervan pleitte Pieper voor een herstructurering van beleidsterreinen middels PPS. Pieper: âBedrijventerreinen worden te vaak als melkkoe van een gemeente gezien. De kavels worden verkocht en de individuele gebruikers voelen vervolgens geen verantwoordelijkheid voor het gemeenschappelijke terrein waarop ze zittenâ. Pieper pleitte daarom voor meer publieke-private samenwerking: âEr zou een stap gezet kunnen worden richting verzakelijking en daarnaast verkleining van de publieke rol in de bedrijventerreinenmarkt te realiseren. Banken zijn hierin geïnteresseerd, bedrijven ook, verloederde bedrijventerreinen kunnen net als in Engeland in de markt gezette bedrijvenparken met hun eigen imago worden. Die stap moet nu worden gezetâ. Daartoe diende Pieper een motie in.

Pieper nam daarnaast het initiatief om een pilot in Nijmegen landelijk uit te rollen. Rond Nijmegen is een geweldige dynamiek aan het ontstaan rond de constante levering van gezonde regionale streekproducten aan gezondheidsinstellingen en onderwijsinstellingen. Pieper: âHet is het eerste initiatief in Nederland op deze schaal. Duurzaam inkopen in optima formaâ. Echter, het opzetten van de gebiedscorporatie en het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod kost geld en tijd. Daarom vroeg Pieper van de gemeente hier een Rijksbijdrage voor. Pieper: âAls het concept eenmaal ontwikkeld is, kan door de betrokkenheid van Wageningen Universiteit hetzelfde concept in heel Nederland eenvoudig herhaald worden. Dat lijkt me een fraai resultaat van deze begrotingsbehandelingâ.

Eerder diende Pieter Omtzigt een amendement in om het benzinesoort E85 fiscaal aantrekkelijker te maken. E85 bestaat voor 85% uit bio-ethanol en voor 15% uit benzine Echter, deze brandstof is minder energierijk dan de gangbare brandstof, waardoor het niet aantrekkelijk was om deze milieuvriendelijkere brandstof te tanken, omdat je per kilometer meer accijns betaalde. Dankzij een motie die Pieper met de PvdA indiende is de duurzaamheid van E85 per 1 april 2010 geborgd. Daardoor treedt het amendement Omtzigt/Tang in werking, waardoor de accijns volgend jaar dusdanig verlaagd wordt dat het aantrekkelijk is om het milieuvriendelijkere E85 te tanken.

Ook pleitte Pieper voor het gemakkelijker plaatsen van mantelzorgwoningen. Pieper: âMensen die hun zorgbehoeftige ouders willen verzorgen met een tijdelijke woning op hun erf worden nu belemmerd door bureaucratische regelsâ. Pieper wilde daarom dat het kabinet zo spoedig mogelijk regelt dat colleges van B&W een ontheffing van het bestemmingsplan kunnen verlenen voor mantelzorgwoningen, zodat deze situatie zo spoedig mogelijk wordt gewijzigd. Ook hiervoor is nu voor het eerst een Kamermeerderheid gevonden.