Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z24278

Vragen van de leden Smits en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over twee fusies in het basisonderwijs en in het vmbo. (Ingezonden 11 december 2009)


1
Wat is uw oordeel over de mogelijke fusie tussen de stichting basisonderwijs Gooi en Eemland en de stichting Primair tot een school van 5500 leerlingen? 1)


2
Bestaat er een deugdelijke onderbouwing voor de fusie? Kunt u deze aan de Kamer doen toekomen?


3
Vindt u het terecht dat de directie van de Stichting Basisonderwijs Gooi- en Eemland bezuinigingen aanhaalt als argument om te fuseren? 2)


4
Is het waar dat de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) niet volledig en op tijd werd geïnformeerd over de fusie? Zo ja, kan de fusie dan überhaupt wel doorgaan?


5
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat het voor de GMR niet duidelijk is of zij voor de fusie hebben gestemd of slechts voor de voortgang van het proces? Zo nee, waarom niet?


6
Bent u bereid met de schoolbesturen contact op te nemen en aan te dringen op stopzetting van het fusieproces totdat de fusietoets in werking is getreden?


7
Wat is uw oordeel over het Aanvalsplan Utrechts vmbo met de daarin voorgestelde fusie tussen het Vader Rijn College en het Centraal College? 3)


8
Is er draagvlak voor de fusie tussen het Vader Rijn College en het Centraal College? Zo ja, waarop baseert u dat? Zo nee, vindt u dat een fusie zonder draagvlak doorgang kan vinden, vlak voordat de wettelijke fusietoets in werking treedt? 4)


9
Bent u bereid in contact te treden met de gemeente Utrecht met als inzet het behoud van de twee vmbo-scholen voor de stad Utrecht? Zo nee, hoe verhoudt zich dit tot uw voornemen voor een fusietoets?


1) Stuurgroep voorbereiding fusie Stichting Primair, Geactualiseerd voorgenomen fusiebesluit (versie 29 september 2009)

2) Meeting directie Stichting Basisonderwijs Gooi- en Eemland en GMR kernteam dd 26 oktober 2009

3) Aanvalsplan Utrechts VMBO, juni 2009

4) RTV Utrecht, 20 november 2009: "Definitief fusie voor Utrechtse vmbo-scholen" http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/222249