Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 11 december 2009

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Bioforum Vlaanderen vzw krijgt 274.000 euro subsidie voor het project 'Bio zoekt keten' voor de periode van 1 december 2009 tot en met 31 mei 2011. Concreet moet dit project er onder meer voor zorgen dat vraag en aanbod van biologische producten beter op elkaar worden afgestemd, dat nieuwe marktinitiatieven worden gestimuleerd en gecofinancierd, en ketenactoren met elkaar in contact worden gebracht. Om dit alles in goede banen te leiden zal een onafhankelijke ketenmanager worden aangesteld.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De vzw Coördinatiecentrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt (CCBT vzw) krijgt 160.000 euro subsidie als tussenkomst in de oprichting en werking voor de periode vanaf oprichting tot en met 31 december 2010. Doel van de oprichting van CCBT vzw is het praktijkgericht onderzoek en de voorlichting ten behoeve van de biologische teelt in Vlaanderen te coördineren en te stimuleren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij kent de Vlaamse Regering 1,35 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Paardenloket. Het loket heeft de volgende taken: contact- en aanspreekpunt voor elke paardenhouder of iedereen die actief is binnen de sector, partner van de overheid bij voorbereiding regelgeving, kennis- en documentatiecentrum.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering keurt drie subsidiebesluiten goed in het kader van projecten ter bevordering van de ontwikkeling van duurzame handel in Zuidelijk Afrika. Rainforest Alliance Inc. krijgt 300.000 euro als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Alleviating Poverty and Increasing Market Opportunities among Southern African Small Holder Farmers through sustainable Practices and Certification'. Solidaridad krijgt 300.000 euro voor het project 'Building on a Sustainable Tea Supply Chain in Southern Africa'. De Vredeseilanden vzw krijgt zo'n 156.000 euro voor het project 'Verwerking en vermarkting van zonnebloemolie geproduceerd door rurale boerenfamilies in Chunya District (Tanzania)'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna 3,5 miljoen euro subsidie toe aan de Wereldgezondheidsorganisatie voor het project 'WHO initiative for Healthy Pregnancy in Southern Africa'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro subsidie toe aan de Malawi Milk Producers Association als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'Versterken van de zuivelsector voor kleine boeren in Malawi'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Department of Agricultural Extension Services van het Ministerie van Landbouw in Malawi krijgt 2 miljoen euro subsidie voor het project 'Materiaalontwikkeling voor landbouwvoorlichting via institutionele capaciteitsopbouw'. Het moet bijdragen tot een geheel van verbeterde voorlichtingsdiensten voor kleine boeren.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het Ministerie van Volksgezondheid in Malawi krijgt 2 miljoen euro subsidie voor de Sector Wide Approach (SWap) in de gezondheidssector in Malawi voor het begrotingsjaar 2010.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters UNICEF België krijgt 2 miljoen euro subsidie als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'WaSH voorzieningen (water, sanitair en hygiëne) voor Malawi.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een half miljoen euro subidie toe aan de Mzuzu Coffee Planters Cooperative Union Unlimited in Malawi als bijdrage aan het projectvoorstel 'Verhogen van de inkomens van kleinschalige koffieboeren via duurzame koffieproductiesystemen'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan het Rode Kruis Vlaanderen voor de uitvoering van het project Basisgezondheidszorg en capaciteitsopbouw in de provincie Tete, Mozambique.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 587.600 euro subsidie toe aan de Wereldgezondheidsorganisatie voor de uitvoering van het 'Human Resources for Health-programma in Mozambique'. Dat plan wil het aantal gezondheidswerkers per 1000 inwoners tegen 2015 verdubbelen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Rode Kruis Vlaanderen Internationaal vzw krijgt 300.000 euro subsidie als bijdrage aan de actie Music for Life 2009 voor preventie van malaria in Burundi.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 260.000 euro subsidie toe aan het Belgisch Comité voor UNICEF als tegemoetkoming in de kosten voor het project 'WaSH voorzieningen (water, sanitair en hygiëne) voor de slachtoffers van de overstromingen in Ouagadougou/Burkina Faso'.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Europese Dienstenrichtlijn (EDRL) wil een centraal contactpunt uitbouwen voor aanbieders van diensten (Uniek Loket), waar de burger alle procedures en formaliteiten rond de toegang en uitoefening van een dienst moet kunnen afwikkelen. De Vlaamse Regering legde daarrond al een aantal principes definitief vast. Nu beslist ze tot gedeeltelijke omzetting van de EDRL met als doel om, in afwachting van een samenwerkingsakkoord met de federale overheid en de andere gemeenschappen en gewesten, de nodige maatregelen te nemen voor een tijdige uitvoering van de één-loket-verplichtingen in de EDRL.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering legt 1 miljoen euro vast als bijdrage voor het Vlaams UNESCO-Trustfonds op het begrotingsjaar 2009.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Nv Alcatel-Lucent Bell in Antwerpen krijgt 1 miljoen euro opleidingssteun van de Vlaamse Regering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro strategische investeringssteun toe aan Arcomet Service nv in Beringen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna 592.000 euro strategische opleidingssteun toe aan nv Deschacht Plastics Belgium in Oostakker.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent bijna 999.000 euro strategische opleidingssteun toe aan de nv Procter and Gamble Services in Strombeek-Bever.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van de uitvoering van het doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de co-financiering van volgende projecten: 801.000 euro voor 'ICT-coach' van Unizo vzw, 982.000 euro voor 'Aannemers begeleiden en coachen bij het Implementeren van Computer Toepassingen' van WTCB vzw, 589.000 euro voor 'SUSPRO' van Fedustria en 620.000 euro voor 'the Energy Box' van Greenbridge Innovatiecentrum.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De nv Cartamundi Turnhout krijgt 863.000 euro strategische opleidingssteun.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering kent een strategische investeringssteun van
1 miljoen euro toe aan de NV MACHIELS BUILDING SOLUTIONS in Hasselt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij keurt de Vlaamse Regering het besluit over de organisatie van de fokkerij van huisdieren nuttig voor de landbouw opnieuw principieel goed. Tot nu toe was de fokkerij in het Vlaamse Gewest georganiseerd op basis van wetgeving uit 1992, met afzonderlijke besluiten per diersoort. Het nieuwe fokkerijbesluit brengt alle regelgeving samen in een uniek besluit, volgens de Europese wetgeving, verhelpt problemen door verstrengeling van federale en gewestelijke bepalingen en legt voor alle diersoorten zoveel mogelijk dezelfde voorwaarden op. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters In het kader van het actieplan 'bedrijventerreinmanagement', dat moet tegemoet komen aan de voornaamste kritieken van de begunstigde van subsidies, hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de organisatie van een projectoproep 'bedrijventerreinmanagement'. De projectoproep moet beschouwd worden als een eenmalig initiatief om op een grotere schaal de opstart van bedrijvenverenigingen te stimuleren en om die verenigingen aan te zetten tot een verbreding van hun activiteiten en objectieven. De regering legt hiervoor 3 miljoen euro vast.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist Martin Ruebens, met ingang van 1 februari 2010, aan te stellen als secretaris-generaal van het departement Diensten van het Algemeen Regeringsbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering beslist tot een kapitaalverhoging met 5 miljoen euro bij de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), ter verhoging van de middelen bestemd voor het Fonds Vlaanderen-Internationaal.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege
De Vlaamse Regering keurt de Kaderconventie van de Raad van Europa goed over de bijdrage van cultureel erfgoed aan de samenleving. Ze hecht ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met deze Kaderconventie. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed en de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, viceminister-president Geert Bourgeois en minister Joke Schauvliege
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het tweede Protocol bij het Verdrag van Den Haag van 1954 over de bescherming van culturele goederen in geval van een gewapend conflict, en de bijhorende memorie van toelichting. Het tweede aanvullende Protocol wil de tekortkomingen verhelpen die nog bestonden in het Verdrag. Zo wordt onder meer een categorie van 'versterkte bescherming' gecreëerd voor culturele goederen die van grote betekenis zijn voor de mensheid en wordt de notie van 'dwingende militaire noodzaak' omschreven. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt het advies gevraagd van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, en daarna van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Philippe Muyters
De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor de financiering van de noodzakelijke ICT-aanpassingen op de kabinetten.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Overeenkomst over luchtvervoer tussen de EG en de VS betekende de liberalisering van het trans-Atlantisch luchtruim, waardoor Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen van om het even welke luchthaven in de Europese Unie naar elk punt in de VS kunnen vliegen. IJsland en Noorwegen hebben verzocht te mogen toetreden tot deze overeenkomst. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan het ontwerp van Overeenkomst over luchtvervoer tussen de Verenigde Staten van Amerika (VS), de Europese Gemeenschap (EG) en haar lidstaten, IJsland en het Koninkrijk Noorwegen. Ze hecht tevens haar goedkeuring aan het ontwerp van Aanvullende Overeenkomst tussen het Koninkrijk Noorwegen, IJsland, en de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, over de toepassing van bovengenoemde Overeenkomst. De federale vertegenwoordiger wordt gemachtigd om de Overeenkomst en de Aanvullende Overeenkomst namens het Vlaams Gewest te ondertekenen.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten In uitvoering van het Actieplan Wetenschapscommunicatie 2009 keurt de Vlaamse Regering de 9 geselecteerde voorstellen goed uit de oproep voor projecten wetenschapspopularisering 2009. Ze legt tevens zo'n 750.000 euro vast voor de subsidiëring van deze projecten.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Voor de realisatie van het Vlaamse luik van het Vlaams/Nederlands samenwerkingsproject voor de pan-Europese infrastructuuruitbouw Common Language Resources and Technology Infrastructure (CLARIN) sluit de Vlaamse Regering een subsidieovereenkomst af met de KU Leuven, voor de periode van 1 januari 2010 tot 30 september 2012. Voor de uitvoering van de taken in deze overeenkomst kent ze aan de KU Leuven een subsidie toe van 792.000 euro. Tegelijkertijd sluit de Vlaamse Regering een subsidieovereenkomst af met de vzw IMEC in Leuven, voor de realisatie van het Vlaamse luik van een Vlaams/Nederlands samenwerkingsinitiatief op het gebied van Photovoltaics. Deze overeenkomst loopt van 1 januari 2010 tot 31 december 2011, waarbij voor de uitvoering van de taken in de overeenkomst een subsidie van 600.000 euro wordt toegekend aan vzw IMEC.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering stelt jaarlijks een bedrag ter beschikking van de Vlaamse geschreven pers voor opleidingsprojecten, zoals beschreven in het protocol met de Vlaamse geschrevenperssector. Op basis van de projectvoorstellen van de koepelverenigingen die het protocol hebben ondertekend, kent de Vlaamse Regering nu een subsidie toe van 65.000 euro aan de Vereniging van de Uitgevers van de Katholieke Periodieke Pers, van 576.000 euro aan de Vlaamse Dagbladpers, van 266.000 euro aan The PPress en van 65.000 euro aan de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Kranten in de Klas is een leesbevorderingsproject dat van start ging tijdens het schooljaar 2003-2004. Hoofddoelstelling was scholieren uit het secundair onderwijs laten kennismaken met de Vlaamse dagbladen als informatiebron. De Vlaamse Regering sluit ook voor het schooljaar 2009-2010 een overeenkomst af tussen de Vlaamse Gemeenschap en de cvba Vlaamse Dagbladpers voor het project Kranten in de Klas.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering kent een subsidie van 462.000 euro toe aan de Vlaamse Media Maatschappij voor de rechtstreekse ondertiteling van de dagelijkse nieuwsuitzendingen van VTM.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De Vlaamse Regering wijzigt principieel de besluiten over de dakisolatiepremie. De wijziging beoogt het premiesysteem voor de aanvrager te verduidelijken, door de verantwoordelijkheid voor de uitbetaling van het volledige premiebedrag bij één entiteit te leggen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV en van de MiNa-raad, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten De vzw Vlaams Overleg Bewonersbelangen is tot 31 december 2009 erkend en gesubsidieerd als samenwerkings- en overlegstructuur voor de ondersteuning en omkadering van de erkende huurdiensten in het optimaal realiseren van hun maatschappelijke opdrachten. Er komt een grondige evaluatie van de werking van de vzw. De Vlaamse Regering wijzigt daarom de ondersteuningsstructuur van de erkende huurdiensten met het oog op het wegwerken van de huidige functievermenging en vertaalt deze wijziging ten laatste in het eerste kwartaal van 2011 in de Vlaamse Wooncode. Om in afwachting daarvan de continuïteit in de ondersteuning van de sector te garanderen en voldoende tijd te voorzien voor een nieuw besluit, verlengt de Vlaamse Regering de termijn van erkenning en subsidiëring van de vzw Vlaams Overleg Bewonersbelangen tot en met 31 december 2010.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief diverse bepalingen van haar uitvoeringsbesluit bij het Decreet tot vaststelling van de regels over de werking en de verdeling van het Vlaams Stedenfonds.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Philippe Muyters
In het kader van het grond- en pandendecreet bepaalt de Vlaamse Regering de regels rond de kredietregeling die gebruikt kan worden bij de uitvoering van sociale lasten. Sociale lasten verplichten de bouwheer of verkavelaar om een sociaal woonaanbod te verwezenlijken. De kredietregeling laat bouwheren toe een kredieteenheid te verdienen per extra gerealiseerde sociale huurwoning, sociale koopwoning of sociale kavel. Deze kredieteenheden kunnen dan in mindering worden gebracht van de principieel uit te voeren sociale lasten bij toekomstige bouwprojecten in dezelfde gemeente. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten en minister Philippe Muyters
Op 3 april 2009 besliste de Vlaamse Regering een bijdrage van 70 miljoen euro te leveren aan de infrastructuuruitbreiding van IMEC vzw. Een eerste bedrag van 35 miljoen euro zou onder bepaalde voorwaarden ter beschikking gesteld worden van IMEC via een financieringsmaatschappij. Om enkele praktische problemen hierbij op te lossen, vervangt de Vlaamse Regering de voorwaarden rond de kapitaalparticipatie en geeft aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen de opdracht om in te staan voor het beheer van de kapitaalparticipatie.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie van 288.000 euro toe aan ESF-Agentschap Vlaanderen vzw in Brussel, voor de betaling van subsidies als Vlaamse cofinanciering in het kader van het Europees Integratiefonds jaarprogramma 2009 voor de actie inburgeringscoaches, de actie inburgering in het land van herkomst en de actie onderzoek transnationale huwelijken.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een bijkomende facultatieve toelage 'wooncode' toe aan de Huizen van het Nederlands voor het aantal intakes en het aantal opgevolgde dossiers in het kader van de sociale wooncode voor de periode van 1 januari 2009 tot 31 december 2009. Het bedrag van in totaal bijna 240.000 euro wordt verdeeld over de Huizen van het Nederlands volgens het aantal positieve taaltests bij intakes Wooncode en het aantal opgevolgde dossiers.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de verdere ontwikkeling van het cliëntvolgsysteem 'M@trix' goed dat volgens het inburgeringsdecreet de onthaalbureaus ondersteunt in hun werking. Ze keurt ook de ontwerpovereenkomsten met de firma DM&S goed voor de onderhoudscontracten voor de periode van 1 november 2009 tot en met 31 oktober 2012, om de dienstverlening en de werking van de onthaalbureaus en hun rapportering niet in het gedrang te brengen. De Vlaamse Regering geeft verder de opdracht aan het Agentschap voor Binnenlands Bestuur om een onderhandelingsprocedure met bekendmaking of een procedure voor een algemene offerteaanvraag op te starten voor de nieuwbouw van de Kruispuntbank Inburgering. Ze beslist in dit kader tot een herverdeling van 549.000 euro.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van 'Managers van Diversiteit' kent de Vlaamse Regering een subsidie toe voor drie projecten. Het gaat om het project 'Nieuwe Antwerpenaren en nieuw erfgoed' van vzw Musea en Erfgoed Antwerpen (157.000 euro), 'Samenspel in kleuren. Kansen voor ouders', van Centrum Geestelijke Gezondheidszorg in Maasmechelen (212.000 euro), en 'IMPACT van beeldvorming (Beeldvorming Culturele Diversiteit in de Mijnstreek, consolidatie)' van Het Vervolg vzw in Genk (139.000 euro).

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Vlaamse Regering wijzigt het uitvoeringsbesluit van het decreet over het toeristische logies en het besluit dat de brandveiligheidsnormen voor het toeristische logies vaststelt. De wijziging beoogt het opheffen van het artikel over de premieregelingen in het uitvoeringsbesluit, omdat dit tot rechtsonzekerheid leidt voor hotels en campings, voor de toekenning of uitbetaling van premies. Daarnaast worden een aantal materiële onduidelijkheden en fouten in beide besluiten rechtgezet voor de inwerkingtreding op 1 januari 2010.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van het Kunststedenactieplan kent de Vlaamse Regering een subsidie toe van 196.000 euro aan de Katholieke Universiteit Leuven als tegemoetkoming in de kosten voor de verdere ontwikkeling van de Citytrip Planner als een volwaardige digitale reisgids.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois In het kader van de huisvestingsnoden voor het Vlaamse overheidspersoneel in Brussel besliste de Vlaamse Regering op 24 april 2009 om bijkomende oppervlakte in het Ellipsgebouw in te huren. Om de waarborgen niet te doorkruisen en de garanties voor de klimaatregeling te kunnen aanhouden, vroeg de verhuurder om voor de technische installaties met dezelfde aannemers te werken die de basisinstallaties hebben geplaatst. Dat kan enkel als de verhuurder de werken zelf laat uitvoeren. Omdat deze werken de waarde van het gebouw verhogen voor de gebruikers, is een verhoging van de huur gerechtvaardigd. De Vlaamse Regering keurt daarom een addendum goed bij de beslissing om bijkomende oppervlakte te huren. Dat addendum bevat de modaliteiten voor de berekening van de huurverhoging.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois De Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen is een belangrijk cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap. Voor Alden Biezen en omgeving is er een masterplan opgemaakt. De Vlaamse Regering geeft nu haar goedkeuring aan de uitvoering van alle projecten in het investeringsplan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurt de opruststelling goed van Chris Caestecker en verklaart de functie van administrateur-generaal bij het agentschap Wegen en Verkeer met ingang van 1 januari 2010 vacant. Ze keurt ook de functiebeschrijving en het organogram goed, en wijst het selectiebureau aan dat zal instaan voor de werving. In afwachting van de aanstelling van een administrateur-generaal wordt Tom Roelants aangesteld als waarnemend administrateur-generaal.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering erkent de vzw Steunpunt Nazorg Adoptie in Brugge als Steunpunt Nazorg Adoptie voor de periode van 1 november 2009 tot en met 31 december 2010 en kent ze daarvoor een subsidie toe van 192.000 euro.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het decreet over het lokaal sociaal beleid wil de toegang van elke burger tot de sociale grondrechten garanderen. De rechtenverkenner is één van de ondersteuningsinstrumenten hiervan, een portaalsite die toegankelijke basisinformatie over sociale rechten bundelt. In de huidige versie van de rechtenverkenner moet de gebruiker alle persoonsgegevens manueel invoeren. Een koppeling invoeren met de bestaande authentieke gegevensbronnen zou de gebruiksvriendelijkheid verhogen. Om een algemeen wettelijk kader te creëren voor het ophalen en verwerken van persoonsgegevens binnen de rechtenverkenner wijzigt de Vlaamse Regering principieel het decreet over het lokaal sociaal beleid. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, de SERV en de Strategische Adviesraad voor het Vlaams Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Momenteel bestaan twee regelgevingen over dienstverlening door huwelijks- en relatiebemiddelaars: enerzijds de federale wet van 9 maart 1993, anderzijds het Vlaamse decreet van 10 november 1993. Het Vlaamse decreet over de huwelijks- en relatiebemiddelaars is nooit toegepast: het uitvoeringsbesluit waardoor het op 1 januari 2000 in werking trad, werd al in april 2000 opgeheven. Daarom hecht de Vlaamse Regering nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat het decreet over de dienstverlening door huwelijks- en relatiebemiddelaats opheft. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent een subsidie toe van 325.000 euro aan het Psychiatrisch Centrum Sleidinge voor de extra personeelskosten voor het project 'outreaching vanuit het psychiatrisch ziekenhuis naar de bijzondere jeugdbijstand', voor de periode van 1 november 2009 tot en met 31 oktober 2010.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het uitvoeringsbesluit bij het decreet over de organisatie van de zorgverzekering. Dit besluit vervangt het besluit van 28 september 2001 over de erkenning, de registratie, de machtiging, de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming van de zorgverzekering. De regelgeving is herschreven en aangepast volgens de adviezen van de Raad van State. Daarnaast is ook nieuwe regelgeving opgenomen in het uitvoeringsbesluit. Het gaat onder meer om een nieuwe procedure voor het opleggen van de administratieve geldboete, de vastlegging van de termijn voor aansluiten van bepaalde categorieën en het instellen van een uiterste datum voor een aanvraag met terugwerkende kracht. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent voor de periode van 1 december 2009 tot en met 31 december 2013 een subsidie toe van 492.000 euro aan de vzw Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGEZ) in Brussel, voor het verbeteren van voedings- en beweeggewoonten bij werknemers via een sectorale aanpak. Het project wil de vraag en het aanbod van gezonde voeding op elkaar afstemmen door een match te zoeken tussen de vraag van bedrijven naar gezonde alternatieven en het aanbod van leveranciers.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent een subsidie van 277.000 euro toe aan de Vlaamse Liga tegen Kanker in Brussel, voor de ondersteuning van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid in de periode van
1 december 2009 tot en met 31 december 2010. Het gaat om acties rond de volgende thema's: gezonde voeding en beweging, tabakspreventie en prostaatkanker.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Het Vlaams akkoord voor de non profit/ social profit stelt dat de Vlaamse Regering jaarlijks 2,4 miljoen euro ter beschikking zal stellen voor de tweede pensioenpijler. Dat budget wordt opgesplitst naar de private en de openbare sector. Voor de openbare sector is nog geen duidelijkheid over de precieze besteding van deze middelen. In afwachting van een concrete besteding stort de Vlaamse Regering daarom het budget van bijna 442.000 euro op een VVSG-rekening. Het nodige krediet wordt daarvoor overgeheveld, en de VVSG wordt een subsidie toegekend met de vermelding 'VIA-budget tweedepensioenpijler'. VVSG zal deze middelen inbrengen in de op te richten structuur voor het pensioenfonds in de openbare sector.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De vzw Vereniging Ons Tehuis voor Zuid-West-Vlaanderen in Ieper ontvangt een subsidie van 250.000 euro voor het proeftuinproject JEZ11 voor meisjes. De vzw De Wissel in Leuven ontvangt eveneens een subsidie van bijna 146.000 euro voor het proeftuinproject SWITCH voor meisjes. De proeftuinen zijn ontwikkeld als hulpverleningsprogramma voor de aanpak van delictplegers en creëren beide een leefgroep met een capaciteit van 10 meisjes, met een trajectmatig begeleidingsaanbod van zes maanden.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De Vlaamse Regering kent subsidies toe voor projecten rond druggerelateerde problematiek in de bijzondere jeugdbijstand. Het gaat om telkens 80.000 euro, voor het project DrugSLink van vzw Jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel, het drugproject GROB van vzw GROB in Gent, het drugproject STUFF van vzw De Patio in Brugge, het drugproject LiNK van vzw De Wissel in Leuven en het provinciaal drugproject BJB Antwerpen van vzw Cirkant in Turnhout.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Voor het organiseren van het project 'ontwikkeling en implementatie van evidence-based trainingsprogramma's voor pleegouders' ontvangen de vzw Opvang in Gent en de Vrije Universiteit Brussel een subsidie van de Vlaamse Regering van respectievelijk 750.400 euro en 127.025 euro. Het project is een trainingsprogramma voor pleeggezinnen die minderjarigen met ernstige gedragsproblemen opvangen en die begeleid worden door een erkende dienst voor pleegzorg.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen De loco-regionale gezondheidsnetwerken (Logo's) moeten de gezondheidsdoelstellingen op lokaal vlak mee helpen realiseren. De nieuwe regelgeving voor de Logo's leidde tot een herstructurering, waardoor de huidige 26 Logo's in januari 2010 worden omgevormd naar 15 nieuwe erkende Logo's. Ter compensatie van het extra werk, de kosten voor de begeleiding van het hervormingsproces en als stimulans ontvangen de 15 erkende Logo's een eenmalige subsidie van in totaal 241.725 euro, of 16.115 euro per erkende Logo.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Vóór het in werking treden van het woonzorgdecreet voor woonzorgcentra, op 1 januari 2010, zijn enkele dringende aanpassingen nodig. Het besluit dat bepaalt dat het woonzorgdecreet in werking treedt op 1 januari 2010, bepaalt immers tegelijk dat de decreten over ouderenvoorzieningen, meer bepaald woonzorgcentra, op dezelfde datum worden opgeheven. Daardoor wordt het onmogelijk om na 1 januari 2010 een voorlopige erkenning te geven aan voorzieningen die nog niet of niet meer voldoen aan de brandveiligheidsnormen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom enerzijds het besluit over de brandveiligheid in ouderenvoorzieningen. Anderzijds heft ze de verplichting op om het advies van de Brandweerinspectie in te winnen voor een afwijking op bepaalde brandveiligheidsvoorschriften wordt toegestaan. Sinds haar oprichting moet de technische commissie voor de brandveiligheid immers advies geven over brandveiligheid, waardoor het advies van de Brandweerinspectie overbodig is.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen Naar aanleiding van het arrest van de Raad van State van 13 augustus 2009, waardoor twee koninklijke besluiten rond de materie worden vernietigd, beslist de Vlaamse Regering tot intrekking van het besluit dat de aanvullende programmatiecriteria en erkenningsnormen vaststelt voor de zorgprogramma's cardiale pathologie B. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering draagt het wegvak N12 Gemeentestraat - Koningin Astridplein tussen kilometerpaal 0,190 en 0,420 over aan de stad Antwerpen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist om het wegvak N106 Krijgslaan en Doornstraat tussen kilometerpaal 0,000 en 1,740 over te dragen aan de stad Antwerpen. De stad Antwerpen ontvangt voor deze overdracht een investeringssubsidie voor het in goede staat brengen van de weg, volgens de modaliteiten van de overeenkomst met het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering draagt het wegvak N286 Woeringstraat, tussen kilometerpaal 0,779 en 1,224 over aan de gemeente Herent.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De gewestweg N286-0 Herent-Werchter, tussen meterpaal 6.680 en 8.460 wordt door de Vlaamse Regering overgedragen aan de gemeente Rotselaar. De gemeente Rotselaar ontvangt voor deze overdracht een investeringssubsidie van 260.000 euro voor het in goede staat brengen van de weg, volgens de modaliteiten van de overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de gemeente Rotselaar.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering draagt het wegvak N722-901, doortocht Sint-Truiden, tussen kilometerpaal 1,358 en 2,198 over aan de stad Sint-Truiden. Hiervoor ontvangt de stad een investeringssubsidie van bijna 122.000 euro voor het in goede staat brengen van de weg, volgens de modaliteiten van de overeenkomst die wordt afgesloten met het Vlaamse Gewest.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De gewestweg N262-0 (verbinding N2- A201), tussen kilometerpaal 0,000 en 2,630 wordt overgedragen aan de gemeente Zaventem. De gemeente ontvangt hiervoor een investeringssubsidie van bijna
1.546.000 euro voor het in goede staat brengen van de weg, volgens de modaliteiten van de overeenkomst die gesloten wordt tussen de Vlaamse overheid en de gemeente Zaventem.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt een aantal aankopen van De Lijn goed. Het gaat om 44 hybride bussen, 74 streekbussen, 77 gelede streekbussen, 481 mobiele radioracks voor alle entiteiten en 13 lagevloerpooltrams.

Op voorstel van minister Hilde Crevits en minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar decreet over het Integraal Waterbeleid. De wijziging heeft de omzetting van de Europese Overstromingsrichtlijn in Vlaamse wetgeving tot doel. De Overstromingsrichtlijn stelt een kader vast voor het beoordelen en beheren van overstromingsrisico's, om zo de negatieve gevolgen te beperken voor de gezondheid van de mens, het milieu, het culturele erfgoed en de economische bedrijvigheid. De regering beslist in dit kader om van zodra het decreet in werking treedt voor elk stroomgebiedsdistrict overstromingsgevaarkaarten, overstromingsrisicokaarten en een overstromingsrisicobeheersplan op te stellen. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nu voor advies ingediend bij de SERV en bij de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Philippe Muyters Om een inhaalbeweging te realiseren in bepaalde types sportinfrastructuur, werkte de Vlaamse Regering het Vlaams Sportinfrastructuurplan uit. Met het plan kunnen kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen en zwembaden en multifunctionele sportcentra gesubsidieerd worden. De Vlaamse Regering selecteert nu de volgende dossiers kunstgrasvelden definitief voor de tweede cluster kunstgrasvelden: K21 Ninove, K22 Mortsel 1, K23 Mortsel 2, K31 De Pinte, K36 Vilvoorde, K50 Boechout 1 en K79 Lanaken. Tegelijk nodigt ze de dossiers multifunctionele sportcentra uit voor een volgend tussentijds evaluatiemoment om aan te tonen dat aan de desbetreffende voorwaarden werd verholpen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het handhavingsplan ruimtelijke ordening. Over deze beslissing wordt nog advies ingewonnen bij de Hoge Raad voor het Handhavingsbeleid, de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Specifiek regionaal bedrijventerrein met watergebonden karakter Niel', voorlopig vastgesteld op 24 april 2009, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist de termijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'regionaal en specifiek regionaal watergebonden bedrijventerrein Zwartenhoek in Ham', voorlopig vastgesteld op
24 april 2009, te verlengen met zestig dagen.

Op voorstel van minister Philippe Muyters In het kader van de uitvoering van het Doelstelling 2-programma Vlaanderen 2007-2013 kent de Vlaamse Regering bijna
674.000 euro subsidie toe aan het Autonoom Gemeentebedrijf Antwerpen Nieuw Noord voor het EFRO-project '157-Kievit wordt nieuwe toegang tot Centraal Station'.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering wil, in het kader van de kandidatuurstelling voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2018, multifunctionele voetbalstadions in Vlaanderen en Brussel ondersteunen. Er waren vijf aanvragen voor een wedstrijdstadion, die het voetballoket screende en een score gaf. Op basis van die scores gaf het voetballoket een pre-advies voor de Overlegcommissie Voetbalinfrastructuur Vlaanderen. De regering neemt kennis van het advies van de Overlegcommissie en bevestigt dat het dossier van GBA onontvankelijk is. Ze beslist dat ze de resterende 4 dossiers (Antwerpen, Brugge, Genk en Gent) wenst te ondersteunen in hun kandidatuurstelling en raadt de betrokken steden aan hun dossiers verder te versterken. Ze voorziet voor elk dossier, in de mate dat het door het bidcomité en de FIFA wordt weerhouden als wedstrijdstadion, een goedkope lening ten belope van maximaal 10 miljoen euro. Indien, ook zonder WK, een stadion wordt gebouwd dat voldoet aan de FIFA-norm blijft de ondersteuning gelden. Indien de club beslist een kleiner stadion te bouwen, wordt de lening verminderd tot 5 miljoen euro.

Op voorstel van minister Philippe Muyters De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge'. Ze gelast tevens RESOC Brugge met het tot stand brnegen van een permanente overlegstructuur tussen het stadsbestuur Brugge, het gemeentebestuur Oostkamp, het gemeentebestuur Zedelgem, Club Brugge, Cercle Brugge, en de eventuele exploitatievennootschap voor de realisatie van het project voetbalstadion op de site Chartreuse. De Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening zal de werkwijze evalueren voor de opmaak van het register van de percelen waarop een bestemmingswijziging wordt doorgevoerd die aanleiding kan geven tot een planschadevergoeding, een planbatenheffing of een kapitaal- of gebruikersschadecompensatie ingevolge een bestemmingswijziging of overdruk op basis van de resultaten van het openbaar onderzoek over het GRUP en zo mogelijk ook op basis van andere planprocedures.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt addendum 4 goed bij de beheersovereenkomst met de Vlaamse Milieuholding (VMH). Het addendum verlengt de duur van de beheersovereenkomst met twee jaar.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt addendum 6 goed bij de beheersovereenkomst met Aquafin. Het bouwkundig gedeelte van de projecten die opgeleverd zijn voor 1 januari 2009 wordt onder de huidige overeenkomst terugbetaald over 15 jaar. Wanneer addendum 6 in werking treedt zullen het aantal terugbetalingen verdubbeld worden terwijl het jaarlijkse terugbetalingbedrag gehalveerd zal worden.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de voorwaarden voor de toekenning van presentiegelden en voor de terugbetaling van de reis- en maaltijdkosten aan de leden van de coördinatiecommissies, de ruilverkavelingscomités, de commissies van advies en de ruilcomités.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering stelt de omslagsleutel tot aanwending van de middelen van het Grindfonds voor 2010 als volgt vast: 45% voor de werking van het herstructureringscomité, 28% voor de werking van het sociaal comité, 0,6% voor de werking van het onderzoekscomité en 26,4% voor de algemene uitgaven van het grindcomité en voor de studies vermeld in het decreet.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering stelt de heffingscoëfficiënt voor de grindwinning voor 2010 vast op 1,4609.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege In het kader van het Participatiedecreet krijgt de stad Oostende 200.000 euro subsidie voor de organisatie van het project Oostende Cultuurstad 2010.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij het NEC-reductieprogramma 2006. NEC staat voor National Emission Ceilings of nationale emissieplafonds. Dit addendum bespreekt de stand van zaken voor de NO -emissies uit stationaire bronnen in september 2009. Voor de andere polluenten (SO , VOS en NH ) werd reeds in 2007 een programma goedgekeurd dat toelaat de doelstellingen te halen. De situatie voor NO door niet-stationaire bronnen (transport) is niet gewijzigd sinds
2007. Het plafond hiervoor is een Belgisch plafond, waarvoor zowel Europese, federale als gewestelijke maatregelen moeten worden aangewend.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent in totaal bijna 8,55 miljoen euro subsidie toe aan verschillende organisaties voor de uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de Social-profitsector van 29 maart 2000 in de sociaal-culturele sector.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap krijgt voor 2009 een half miljoen euro subsidie voor de uitvoering van de cao, gesloten in het Paritair Comité voor het Vermakelijkheidsbedrijf over de wijziging van het sectorplan voor een aanvullend pensioen voor kunstenaars.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De nv Paleis voor Schone Kunsten krijgt een subsidie van
300.000 euro als tegemoetkoming in de kosten die verbonden zijn aan de realisatie van de tentoonstelling van Jan De Cock 'Repromotion'.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent in totaal zo'n 3,4 miljoen euro werkingssubsidie toe aan de volgende vijf Brusselse Podia: vzw Kaaitheater, ion KVS, vzw Flagey, vzw Ancienne Belgique en vzw Beursschouwburg.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering kent 3 miljoen euro subsidie toe aan de Vlaamse Opera voor het begrotingsjaar 2009.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Jos Geysels wordt, met ingang van 1 januari 2010, benoemd tot voorzitter van het Fondsbestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege Bij de controle van de jaarrekening van Het Toneelhuis in Antwerpen werd vastgesteld dat de bepalingen van het Kunstendecreet niet werden nageleefd. Volgens die bepalingen moet er ofwel een overeenkomst zijn tussen Het Toneelhuis en de provincie en gemeente, waarin de subsidieregeling bepaald wordt, ofwel moeten provincie en gemeente een financiële bijdrage leveren aan Het Toneelhuis die gelijk is aan het toegekende financieringsbudget. Een vierde daarvan komt dan ten laste van de provincie, drie vierde ten laste van de gemeente. Bij Het Toneelhuis was geen overeenkomst, en de financiële bijdrage van de provincie Antwerpen lag te laag (minder dan een vierde van de algemene werkingssubsidie). Daarom staat de Vlaamse Regering een afwijking toe van het Kunstendecreet voor de financiële bijdrage van de provincie Antwerpen aan Het Toneelhuis in het werkingsjaar 2008.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de milieubeleidsovereenkomst (MBO) met FEBEG vzw over de vermindering van de SO - en NO -emissies afkomstig van installaties van elektriciteitsproducenten. Over deze MBO wordt nu advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad. Het besluit kadert in het beleid ter bestrijding van de grensoverschrijdende luchtverontreiniging en geeft invulling aan de Europse richtlijn over nationale emissieplafonds voor bepaalde luchtverontreinigende stoffen.

Op voorstel van minister Joke Schauvliege De Vlaamse Regering wijzigt principieel het uitvoeringsbesluit over riviervisserij. Het gaat enerzijds om maatregelen die nodig zijn voor de uitvoering van de Europese Palingverordening. Die wil het percentage zilverpaling dat naar zee kan ontsnappen om te paaien verhogen. Anderzijds gaat het om de invoering van het internet als alternatief distributiekanaal voor de visverloven, wat kadert in de administratieve vereenvoudiging voor de burger. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Op basis van de scoring van de beleidscommissie voor de beleidsrelevantie en van de scoring van de wetenschappelijke commissie voor de wetenschappelijke waarde, selecteert de Vlaamse Regering acht projecten van het Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek. Over deze projecten wordt een toelage van in totaal bijna 1,7 miljoen euro verdeeld.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Sinds 2002 worden in Vlaanderen periodieke peilingen afgenomen die informatie leveren over de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs en een basis zijn om de eindtermen en ontwikkelingsdoelen te evalueren en eventueel te herzien. De Vlaamse Regering beslist nu om het systeem van peilingen in het onderwijs na 2011 verder te zetten. Ze machtigt tevens de minister bevoegd voor onderwijs de 'overeenkomst Periodieke peilingen, werkjaar 2010 in uitvoering van de kaderovereenkomst
2006-2011' te ondertekenen en laat hem de modaliteiten uitwerken voor het verder zetten van de peilingen na 2011.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 148.000 euro toe aan de vzw Die-'s-lekti-kus in Kessel-Lo voor het project 'ADIBib Vlaanderen'. Dat project wil een digitale bibliotheek voor educatieve boeken opzetten. De subsidie zal onder meer worden gebruikt om een softwareprogramma te ontwikkelen dat digitale boeken omzet tot digitale leesklare boeken in een specifiek voorleesprogramma. Voorleessoftware helpt leerlingen die technisch zo moeizaam lezen dat het tekstbegrip in het gedrang komt.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering wijzigt de beheersovereenkomst met vzw RTC-Netwerk. Door problemen bij de aanwerving van personeel kan het jaaractieplan 2009 niet uitgevoerd worden zoals voorzien. Het bedrag van de effectief toegekende subsidie voor 2009 wordt in onderling overleg daarom verminderd van 518.000 euro naar
380.000 euro.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent aan 224 scholen een subsidie toe voor het afstellen van de verwarmingsinstallatie. Het gaat om gefinancierde of gesubsidieerde scholen voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs en centra voor volwassenenonderwijs en leerlingenbegeleiding en instellingen hoger onderwijs. Deze krijgen 100% van hun factuur voor het afstellen van de verwarmingsinstallatie terugbetaald, met een maximum van 500 euro.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 146.000 euro toe aan UNIZO in Brussel, voor de kosten van het project 'Ondernemingszin ontwikkelen in het secundair en het hoger onderwijs. De Leeronderneming als hefboom'. De Leeronderneming is een didactisch-pedagogische werkvorm waarbij een klas een eigen bedrijf met eigen product of dienst, kapitaal, naam, marketing en management opzet in de school.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Scholen die op 1 februari van een schooljaar niet de rationalisatienorm bereiken zijn verplicht te fuseren met een andere school of over te gaan tot opheffing. In dat laatste geval wordt een pakket wekelijkse uren-leraar vastgesteld en toegekend door de Vlaamse Regering, om de school toe te laten tijdens de afbouw de afwerking van de goedgekeurde leerplannen te realiseren. Ten gevolge van het niet behalen van de rationalisatienorm, keurt de Vlaamse Regering nu voor het Instituut Zusters van de Onbevlekte Ontvangenis in Oosterzele een extra pakket van 50 wekelijkse uren-leraar goed.

Op voorstel van minister Pascal Smet
School- en centrumbesturen die volgens de vzw-wetgeving beschouwd worden als een 'zeer grote vzw' moeten, in het kader van de dubbele boekhouding, een commissaris aanstellen. De school- en centrumbesturen van het gesubsidieerd vrij onderwijs die hieronder vallen, krijgen voor het begrotingsjaar 2009 een tegemoetkoming in de betaling van de facturen voor de verplichte aanstelling van een commissaris. De Vlaamse Regering keurt daarvoor het besluit goed dat deze tegemoetkoming toekent.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Door de verschuiving tussen het schooljaar en het begrotingsjaar kunnen salarissen voor onderwijsprestaties geleverd in een bepaald begrotingsjaar voor een gedeelte slechts in het daaropvolgende begrotingsjaar worden uitbetaald. De Vlaamse Regering beslist daarom tot verdeling van het provisioneel krediet van 5,6 miljoen euro voor uitbetaling van salarissen en salaristoelagen in 2009 voor onderwijsprestaties geleverd in 2008.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst goed tussen de Vlaamse Gemeenschap en de vzw SNPB (Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleiding) in Brussel voor de implementatie van kwaliteitsvol e-leren en gecombineerd leren in het volwassenenonderwijs en de opleidingen van VDAB, Syntra en het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Ze keurt tegelijk het ontwerp van protocol goed voor de projectgroep hierover, en kent een subsidie van bijna 160.000 euro toe aan de vzw SNPB in Brussel voor de kosten van de uitvoering van het actieplan over de implementatie van kwaliteitsvol e-leren en gecombineerd leren.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van provisionele kredieten voor een totaal bedrag van 10,2 miljoen euro. Het budget wordt onder meer gebruikt voor mentorschap, extra verbredingsbegeleiders, GOK in het buitengewoon onderwijs, nachtprestaties in internaten, AGIOn-participatie DBFM-vennootschap, het afschaffen van de cumulatieregeling, onderwijs aan huis voor kleuters, de toezichthouder van de DBFM-vennootschap, en vzw EPOS voor Europass.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet van 189.000 euro voor mentorschap voor de begeleiding van stagiairs, startende leerkrachten en leraren in opleiding.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van voortrajecten, brugprojecten en arbeidsdeelname binnen het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het besluit legt voor het schooljaar
2009-2010 het maximale aantal uren vast voor het inrichten van voortrajecten, brugprojecten en arbeidsdeelname, en legt ook het mechanisme vast dat gehanteerd wordt voor het financieren van de voortrajecten. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 1,8 miljoen euro toe aan de vzw Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs in Brussel, voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden van het meester-, vak- en dienstpersoneel en het onderhoudspersoneel tijdens het schooljaar 2009-2010, en nog eens 100.000 euro voor de uitvoering van het project vorming voor schoolbesturen.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Na onderhandelingen met de sociale partners hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de verrekening van nachtprestaties in internaten regelt. Hierdoor krijgen de personeelsleden voor de uren aanwezigheid 's nachts, tussen het slapengaan en het opstaan van de leerlingen, vier uur dienst aangerekend in plaats van drie uur. Het optrekken van de nachtprestaties wordt gecompenseerd door een bijkomende omkadering. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van zo'n 39.000 euro toe aan de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding, voor de uitvoering van het project 'integratie COFEP in onderwijs'. COFEP biedt een didactisch instrument aan de handels- en kantoorgeoriënteerde studierichtingen in het secundair en volwassenenonderwijs dat toelaat virtueel kantoorwerk te voorzien.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering kent een subsidie van 228.000 euro toe aan SBS Belgium ter ondersteuning van het jongerenjournaal Jam op VT4 tot oktober 2009. Tegelijk kent ze een subsidie van 300.000 euro toe aan de Vlaamse Mediamaatschappij ter ondersteuning van het jongerenjournaal Zoom op VTM en JIM.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In uitvoering van het gelijkekansendecreet wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit met de voorwaarden voor de erkenning en de subsidiëring van de gelijkebehandelingsbureaus, ook aangeduid als meldpunten discriminatie. Per werkingsgebied wordt één meldpunt discriminatie erkend, voor een periode van drie jaar. De meldpunten discriminatie moeten uiterlijk op 1 januari 2010 openen en zullen naast het behandelen van meldingen van discriminatoire handelingen ook preventieve acties uitwerken. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
In afwachting van een Nederlands-Vlaams Verdrag ter zake keurt de Vlaamse Regering principieel het besluit goed dat de academische gelijkwaardigheid vaststelt van Nederlandse diploma's van het Hoger Onderwijs. Het werkt een aangepaste regeling uit voor de erkenning van Nederlandse diploma's van het Hoger Onderwijs in Vlaanderen. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de VLIR, de VLHORA en de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De universiteiten en de hogescholen konden tot eind juni 2009 hun rationalisatieplannen van het opleidingsaanbod indienen. De Vlaamse Regering keurt daar nu een aantal van goed.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Culture of Learning Association in Zuid-Afrika ontvangt een subsidie van 353.000 euro voor de coördinatie en uitvoering van het project 'A Free State Academic Literacy Support Programme to the Foundations for Learning Campaign'. Het project wil kwaliteitsvol onderwijs realiseren in een meertalige context, waarbij de onderwijstaal meestal verschilt van de moedertaal van leerlingen en leerkrachten.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Hogescholen, universiteiten en centra voor volwassenenonderwijs kunnen zich voor de organisatie van hun lerarenopleidingen organiseren in een expertisenetwerk of een regionaal platform. Voor de financiering van de expertisenetwerken en het regionaal platform voor het werkjaar 2009-2010 kent de Vlaamse Regering volgende subsidies toe: 1,237 miljoen euro voor het Expertisenetwerk 'School of Education, Associatie KU Leuven';
190.000 euro voor het Brussels Expertisenetwerk (BEO); 450.800 euro voor het Expertisenetwerk Lerarenopleidingen Antwerpen;
682.600 euro voor het Expertisenetwerk Lerarenopleidingen Associatie UGent en 423.000 euro voor het Regionaal Platform Lerarenopleiding Limburg 'NOvELLe'.

Op voorstel van minister Pascal Smet
Het project 'Muziektherapie' van het departement Muziek, Podiumkunsten en Onderwijs (Lemmensinstituut) van de Hogeschool voor Wetenschap & Kunst ontvangt een subsidie van 200.000 euro van de Vlaamse Regering. Het project wil de betekenis en de waarde van muzikale improvisaties bij muziektherapeutische behandeling van dementerende personen onderzoeken.

Op voorstel van minister Pascal Smet
De Vlaamse Regering draagt drie nieuwe leden voor voor de algemene vergadering van de vzw Vlaams Informatiepunt Jeugd.