Vlaamse Overheid

Paardenloket (periode 2009-2012)


1.350.000 euro voor werking Vlaams Paardenloket (periode 2009-2012)

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 11 december 2009

Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor plattelandsbeleid, voorziet 1.350.000 euro voor de werking van het Vlaams Paardenloket voor de periode 2009-2012. Het loket is er gekomen op vraag van de paardensector en staat mee in voor de uitvoering van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij dat samen met de sector werd ontwikkeld en in februari van dit jaar door de minister werd voorgesteld.

Situering

De paardenhouderij in Vlaanderen is een belangrijke economische sector. Een economische studie in 2008 heeft uitgewezen dat de sector goed is voor 215 miljoen euro toegevoegde waarde en meer dan 3.500 FTE creëert.

Bovendien zijn er naar schatting momenteel minstens 150.000 paarden op het platteland en zijn er minstens 200.000 Vlamingen actief bij dit gebeuren betrokken, als recreant of als sporter.

In de loop van 2008 heeft de minister samen met de paardensector 7 dialoogdagen georganiseerd. Deze dialoogdagen hadden tot doel een aantal knelpunten waar de sector mee kampt en die een harmonieuze ontwikkeling van de paardenhouderij in de weg staan, te inventariseren. Op basis van deze inventarisatie werd in overleg met de sector een Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij ontwikkeld, waarin 16 acties zijn opgesomd. Een belangrijke actie uit dit plan betreft de oprichting van een Vlaams Paardenloket.

Oprichting en werking Vlaams Paardenloket

Op 1 juni 2009 werd het Vlaams Paardenloket opgericht. Het paardenloket heeft als opdrachten:
a. een contact- en aanspreekpunt zijn waar elke paardenhouder of iedereen die actief is binnen de sector terecht kan en waar men verder kan geholpen worden met zijn individuele problemen of zorgen. Het is een Vlaams aanspreekpunt voor de paardensector waar begeleiding en ondersteuning sleutelbegrippen zijn. b. De partner voor de overheid en de sector bij uitstek zijn om te onderzoeken of thema's of problemen al dan niet een vertaling in regelgeving moeten krijgen, om dossiers voor te bereiden, om projectvoorstellen te maken, om studies uit te voeren, om aan gegevensverzameling te doen, ...
c. Een kennis- en een documentatiecentrum waar men informatie kan vinden over mogelijke raakvlakken waarmee de paardenhouderij geconfronteerd wordt. Een dergelijke informatieoverdracht kan gebeuren via de uitgifte van brochures, de uitbouw van een website, elektronische nieuwsbrieven, studiedagen, deelname aan beurzen, ...

Het Paardenloket zal ook instaan voor de verdere actualisatie en coördinatie van het Vlaams Actieplan voor de Paardenhouderij. Het paardenloket zal in dat kader, in samenspraak met de betrokken actoren, voorstellen tot oplossingen formuleren voor de verdere duurzame ontwikkeling van paardenhouderij in Vlaanderen.

Voor haar werking voorziet Vlaams minister Peeters een bijdrage van
1.350.000 euro voor de werking voor 2009-2012.