Vlaamse Overheid

miljoen euro ter ondersteuning van gezondheidssystemen in Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika

Wereldgezondheidsorganisatie: 3,5 miljoen euro ter ondersteuning van gezondheidssystemen in Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 11 december 2009

Op voorstel van Vlaams minister-president Kris PEETERS, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking, heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om bijna 3,5 miljoen euro steun te voorzien voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Het betreft een project in Zuidelijk Afrika dat ertoe bijdraagt dat vrouwen een betere toegang krijgen tot reproductieve gezondheidssystemen alsook een verbetering van de gezondheidssystemen van Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika. Deze 3 landen zijn de partnerlanden van Vlaanderen inzake ontwikkelingssamenwerking.

Deze aanpak sluit aan bij de beleidsnota buitenlands beleid 2009-2014 waarin minister Peeters pleit voor een regionale aanpak. Problematieken die Zuidelijk Afrikaanse landen gemeenschappelijk hebben, kunnen beter grensoverschrijdend aangepakt worden dan individueel.

Situering

De kloof inzake moeder-kindzorg tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen is bijzonder groot. Jaarlijks sterven ongeveer
530.000 vrouwen te wijten aan complicaties tijdens de zwangerschap en de geboorte. Bijna 4 miljoen kinderen sterven tijdens de eerste 4 weken na de geboorte. Het leeuwenaandeel van deze sterftecijfers betreft vrouwen en kinderen in de derde wereld en zijn quasi allemaal te voorkomen met een betere gezondheids- en moeder-en-kindzorg.

WGO: project pre- en postnatale zorg in Zuidelijk Afrika

Vlaams minister-president Kris Peeters voorziet een bijdrage van
3.498.000 euro voor de Wereldgezondheidsorganisatie voor een project dat focust op pre- en postnatale zorg in Zuidelijk Afrika. Enerzijds moet dit bijdragen tot een betere toegang voor vrouwen in Zuidelijk Afrikaanse landen tot reproductieve gezondheidssystemen. Anderzijds beoogt men verbeterde gezondheidssystemen in 3 Zuidelijk Afrikaanse landen (Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika). Deze landen zijn de 3 partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking.

Het programma zal 4 jaar duren en het eindresultaat moet een verminderde sterfte onder zwangere vrouwen en jonge kinderen, voor, tijdens en na de geboorte zijn door een verbeterde zorgverstrekking en specifieke aandacht voor natale zorgverstrekking.