Vlaamse Overheid

toegankelijker

Rechtenverkenner wordt toegankelijker

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 11 december 2009

Consultatie met identiteitskaart

Om op de portaalsite van de Vlaamse overheid www.rechtenverkenner.be na te gaan welke rechten voor u relevant zijn, moet u voorlopig nog heel wat persoonlijke informatie invoeren. Door een wijziging van het decreet over het lokaal beleid mag u die stap binnenkort overslaan. Met uw identiteitskaart kan u de persoonlijke gegevens die u nodig hebt (en alleen die) ophalen en gebruiken en hergebruiken in uw profiel van de rechtenverkenner. Zo kan u als particulier en als zelfstandige zelf heel vlot een rechtenonderzoek uitvoeren en proactief nagaan wat uw rechten zijn. "Zo zijn we een stap dichter bij het streven van de Vlaamse regering naar een zo ruim mogelijke toekenning van rechten en een toegankelijke interbestuurlijke producten- en dienstencatalogus," aldus bevoegd minister Jo VANDEURZEN.

De Vlaamse Regering wil de toegang van elke burger tot de sociale grondrechten garanderen. Eén van de manieren om dat te doen, is de rechtenverkenner, een portaalsite (www.rechtenverkenner.be) die toegankelijke basisinformatie bundelt over de sociale rechten die de verschillende overheden (federale, Vlaamse, provinciale en lokale). De gebruiker kan de rechtenverkenner doorzoeken op thema, doelgroep, in een alfabetisch totaaloverzicht, met trefwoorden en door een persoonlijk profiel samen te stellen. Dat laatste betekent dat de gebruiker heel wat persoonlijke informatie moet intikken: over zijn woonsituatie, gezin, kinderen, inkomen, werk, gezondheid en opleiding. Eens dat gebeurd is, geeft de rechtenverkenner een overzicht van de voor de gebruiker relevante rechten. De productfiches in de rechtenverkenner bevatten gedetailleerde en bevattelijke informatie over elk recht: een omschrijving, wat de voorwaarden zijn, hoe de aanvraagprocedure verloopt, welke documenten nodig zijn om het recht te verkrijgen.

Een logische stap in het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van dit instrument is het koppelen van de rechtenverkenner aan de bestaande authentieke gegevensbronnen van de overheden. Een wijziging van het decreet van 2004zal dit mogelijk maken. Het nieuwe decreet geeft de wettelijke voorwaarden aan voor het ophalen en verwerken van persoonsgegevens in de rechtenverkenner en bakent duidelijk af welke persoonsgegevens in aanmerking komen. De uitwisseling van die gegevens blijft onderworpen aan de wet voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer in de verwerking van persoonsgegevens (wet van 8 december
1992). De zo automatisch mogelijke toekenning van rechten aan de burger is, onder het hoofdstuk armoedebestrijding en toegankelijk zorgaanbod, een opdracht in het regeerakkoord van 2004-2009. In de beleidsnota van Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen staat dat deze opdracht moet geregeld worden met een nieuw decreet sociale bescherming.