Gemeente Brummen


Fase 1 en 2 Eerbeekse Beek feestelijk afgerond

(Oorspronkelijke publicatie datum: 11-12-2009)

Op weg naar de beek

Vrijdag 11 december werd een aantal keien symbolisch in de bedding van de Eerbeeksebeek gelegd. Dit gebeurde door de vier samenwerkende partijen bij het project rondom de Eerbeekse beek. Dit project heeft tot doel de ecologische en cultuurhistorische kwaliteit van deze voor Eerbeek belangrijke beek te vergroten en de watervoerendheid ervan te verbeteren. Namens de gemeente was wethouder Ria Aartsen-den Harder aanwezig.

De samenwerkende partijen bij dit beekproject zijn de provincie Gelderland, de gemeente Brummen, het bedrijf W.A. Sanders Coldenhove Holding BV en Waterschap Veluwe. De feestelijke steenlegging symboliseerde de afronding van fase 1 en 2 van het project, dat zich vooral heeft gericht op het beekherstel van de bovenloop van de Eerbeekse Beek. De vier keien werden in de beek gelegd door gedeputeerde de heer H. Keereweer, directeur K. Herder (Coldenhove), heemraad de heer A. Nooteboom (waterschap) en wethouder Aartsen. Om het historische moment te benadrukken waren de keien gegraveerd met hun namen.

Bij fase 1 van het project stond het beekherstel van de bovenloop van de Eerbeeksebeek centraal. Bij fase 2 ging het om de beekomleiding bij Coldenhove. De kosten voor beide deelprojecten zijn door de vier partners bij elkaar gebracht. Totale kostenpost was circa 1,5 miljoen euro. De vervolgfasen van dit project betreffen onder andere de beek bij t Haagje en het bovengronds brengen van de beek in het Eerbeekse centrumgebied.