Politie Hollands Midden

Gouda - Verdachten van bedreigingen via internet aangehouden

Gouda, 11-12-2009 o De recherche van het politiedistrict Gouwe Ijssel heeft afgelopen weken acht minderjarigen als verdachten aangemerkt op verdenking van onder meer het bedreigen van medescholieren via MSN en Hyves. In het onderzoek werden twee aangevers en vijftien getuigen, die deel uitmaakten van twee verschillende groepen, gehoord. De betrokken personen, scholieren van verschillende middelbare scholen in Gouda en omstreken, zijn allen tussen de 13 en de 16 jaar.

Een 13-jarige meisje en een 14-jarige jongen hebben in juni dit jaar aangifte gedaan van bedreiging via MSN. Op donderdag 11 juni vond via MSN een groepsgesprek plaats waarin de aangevers werden bedreigd en anderen werden opgeruid. De jongen raakte op maandag 15 juni naar aanleiding van dit gesprek betrokken bij een vechtpartij nabij een schoolplein. Na de vechtpartij ontving de jongen meer bedreigingen op zijn hyvesaccount. Enkele dagen later wisten politie en schoolleiding naar aanleiding van tips een vechtpartij tussen een grote groep scholieren te voorkomen, waartoe door betrokkenen was opgeroepen.

De minderjarigen die van bedreiging worden verdacht hebben hierover een bekennende verklaring afgelegd. Een aantal van de betrokkenen wordt (tevens) verdacht van belediging en uitlokking tot openlijke geweldpleging. Ook de 14-jarige aangever wordt verdacht van laatstgenoemd feit. Daarnaast is sprake van het doen van een valse aangifte door één van de betrokkenen. De politie maakt proces verbaal op tegen alle verdachten.

De politie neemt een ontwikkeling waar in het uiten van bedreigingen via chatprogrammas. Jongeren lijken hierbij onvoldoende stil te staan bij de impact en de gevolgen.