GGD Amsterdam


Persbericht
Datum 11 december 2009
Ons kenmerk pb buikgriepvirus Meidoorn
---
Uitslag GGD-onderzoek uitbraak buikgriep bekend: norovirus

Na onderzoek van de GGD Amsterdam is gebleken dat de buikgriep die op de lagere school De Meidoorn heerst, door het norovirus wordt veroorzaakt. Veel kinderen en leerkrachten hebben last van diarree en moeten overgeven. Omdat er veel docenten ziek zijn, heeft de school besloten tijdelijk haar deuren te sluiten.

Het norovirus is een besmettelijk virus dat ontsteking van het slijmvlies in het darmkanaal veroorzaakt. In de volksmond wordt dit virus vaak `buikgriep' genoemd. Ontlasting en braaksel bevatten besmettelijke virusdeeltjes die, meestal via de handen, in de mond terecht komen. Het virus kan al in de ontlasting zitten vlak voordat iemand ziek wordt tot een paar dagen nadat hij weer beter is. Het norovirus wordt onder meer overgebracht via handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Ook kan besmetting via het eten worden doorgegeven, als iemand met het norovirus eten klaarmaakt.

Hygiëne beperkt besmetting Een besmet persoon die overgeeft of last heeft van diarree kan het virus gemakkelijk overbrengen op anderen. Het is dan nog belangrijker dat handen na ieder toiletbezoek goed worden gewassen, en dat de zieke zijn eigen handdoek heeft. Ook is het noodzakelijk dat het toilet dagelijks wordt schoongemaakt, waarbij ook de kraan, spoelknop, deurknop en lichtschakelaar niet vergeten moeten worden. De symptomen van het norovirus gaan doorgaans vanzelf weer over, binnen één tot vier dagen. Mensen die ziek zijn kunnen het beste thuis te blijven. Zij doen er goed aan op de hygiëne van handen en toilet te letten en pas weer naar school of aan het werk te gaan als de klachten over zijn.