CDA

Maatregelen kabinet om Q-koorts te bestrijden

Het kabinet heeft 9 december jl. maatregelen afgekondigd om de Q-koorts te bestrijden. Op bedrijven waar gevaccineerd is, worden alle besmette geiten en schapen gedood.

Op bedrijven waar niet gevaccineerd is, en die besmet blijken, worden alle zwangere geiten en schapen (besmet of niet) gedood. Dat geldt ook voor besmette niet-zwangere geiten en schapen. Het volledig uitroeien van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, is echter niet mogelijk.

Minister Verburg ging in een persconferentie in op de maatregelen Op besmette bedrijven waar gevaccineerd is, worden alle dieren onderzocht op Q-koorts. De dieren die besmet blijken, worden gedood. Dit betreft zowel drachtige als niet-drachtige dieren. Op bedrijven waar niet gevaccineerd is, en die besmet blijken, worden alle drachtige dieren â besmet of niet - gedood. En dat geldt eveneens voor ook de besmette, niet-drachtige dieren.
En om een infectie van de niet besmette, niet-drachtige dieren te voorkomen, worden deze dieren direct gevaccineerd.

Daarnaast hebben deskundigen nog een aantal andere maatregelen geadviseerd die worden overgenomen

* Bedrijven die buiten het vaccinatiegebied liggen en waar afwijkende aantallen abortussen plaatsvinden dienen zich te melden bij de VWA.

* Er worden voorlopig geen nieuwe melkgeiten- en melkschapenhouderijen en geen uitbreiding van bestaande besmette melkgeiten en melkschapenbedrijven toegestaan, zolang niet bewezen is dat vaccinatie effectief is.

Minister Verburg gaf aan dat er al eerder maatregelen zijn genomen
* In juni 2008 is een veterinaire meldplicht ingesteld op basis van een verhoogd aantal abortussen.

* Voor besmette bedrijven zijn vanaf juni 2008 hygiëne- en mestmaatregelen en een bezoekersverbod ingesteld. Deze maatregelen werden genomen uit voorzorg.

* In de zomer van 2008 is vrijwillige vaccinatie mogelijk gemaakt, in oktober is deze van start gegaan.

* Vanwege de opnieuw terugkerende abortusgolven zijn in februari 2009 hygiënemaatregelen ingesteld voor àlle melkgeiten- en melkschapenbedrijven.

* In januari 2009 is besloten over te gaan tot verplichte vaccinatie in het besmette gebied, wat zal leiden tot minder Q-koortsbesmettingen in 2011.

Er zijn dus steeds aanvullende maatregelen genomen, naarmate het beeld completer werd en meer duidelijk werd over de (verspreiding) van de ziekte. Bij al die maatregelen is wel steeds gekeken naar de te verwachten effecten en de proportionaliteit.
Die maatregelen hebben geholpen. De verplichte vaccinatie in de besmette gebieden zal in 2011 effect sorteren. Dan mogen we een sterke daling verwachten van het aantal Q-koorts besmettingen bij mensen. Dit wordt bevestigd door de deskundigen. Maar we willen ook volgend jaar al het aantal gevallen maximaal beperken.

De minister benadrukte dat volledige uitroeiing van de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, niet mogelijk is. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt komt wijdverspreid over de wereld voor bij bijna alle diersoorten. De maatregelen die we nu nemen, zullen het risico voor de volksgezondheid verminderen. De maatregelen zijn gericht op het beheersen van de ziekte en hebben als doel om het aantal zieke mensen te beperken. Er zal echter nooit sprake zijn van een situatie waar Q-koorts geen risico meer is voor de volksgezondheid in Nederland. We blijven echter inzetten op onderzoek, zodat we de Q-koorts adequaat en volgens de laatste inzichten kunnen blijven bestrijden.

Tijdens het Kamerdebat op 10 december heeft het kabinet toegezegd de namen van de besmette bedrijven bekend te maken.