Rochdale


11 december 2009
Vernieuwing Ganzenhoef wint Metropoolprijs

Het project Vernieuwing Ganzenhoef in Amsterdam Zuidoost heeft de eerste Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling van de Metropoolregio Amsterdam gewonnen. De prijs werd uitgereikt aan de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost en Woningstichting Rochdale tijdens het Zuiderkerk Prijzengala in Amsterdam op 10 december.

Met deze nieuwe prijs wil de Metropoolregio Amsterdam de aandacht vestigen op succesvolle gebiedsontwikkeling die bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de regio. Alle gemeenten in de regio zijn uitgenodigd om hun beste gerealiseerde projecten in te zenden.

De vernieuwing van Ganzenhoef is tot stand gekomen door een intensief proces tussen stedenbouwkundige Urbis Stadsontwerp, de gemeente Amsterdam, Woningstichting Rochdale, Ymere met BAM Vastgoed en BPF Bouwinvest in de uitvoering. In dit proces is veel aandacht geweest voor de bewoners.

De uitvoering is gestart in 1998 en op dit moment zijn negen van de tien deelprojecten afgerond. De Bijlmerdreef is verlaagd en alle verkeersstromen bevinden zich op het maaiveld. Het oude winkelcentrum dat zich gedeeltelijk onder de dreef bevond en verzamelplek was voor verslaafden en dealers is gesloopt. Het nieuwe winkelcentrum is gecombineerd met kantoren en woningen in de sociale en vrije sector. Bij het metrostation Ganzenhoef zijn de stationshal, de perrons en de toegangen volledig vernieuwd. In plaats van de gedeeltelijk gesloopte parkeergarages Gooioord en Groeneveen zijn langs de verlaagde Bijlmerdreef appartementen en bedrijfsruimten gekomen.

Het robuuste concept van een parklane, de verlaagde Bijlmerdreef en groene zones doet recht aan de oorspronkelijke landschappelijke kwaliteiten van de Bijlmer en aan de opgave voor een nieuwe stedelijkheid.

Door deze gebiedsontwikkeling is een van de meest onveilige wijken in Amsterdam veranderd in een wijk met een divers aanbod van woningen en voorzieningen die aantrekkelijk is voor meerdere doelgroepen.

De jury, bestaande uit Agnes Franzen (TU Delft), Carel de Reus en Pieter van Wesemael (Inbo), heeft de inzendingen beoordeeld op de kenmerken voor gebiedsontwikkeling, waardecreatie, conceptuele kracht en het uiteindelijke resultaat.

Over de Metropoolprijs voor Gebiedsontwikkeling en over de genomineerde projecten, de winnaar en het juryrapport volgt in 2010 een speciale publicatie en een seminar.