Ingezonden persbericht



1 december 2009

'WaterWerken. De Tweede Deltacommissie' Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland

Lelystad - Tijdens de decemberbijeenkomst op 11 december wordt in Nieuw Land het 19e Cultuur Historisch Jaarboek voor Flevoland gepresenteerd. Het boek heeft één centraal thema: de reacties op het rapport van de (tweede) Deltacommissie. Vooral de aanbevelingen over het IJsselmeergebied komen uitgebreid aan de orde.

De Deltacommissie vindt dat het peil van het IJsselmeer met anderhalve meter moet worden verhoogd, zodat ook na 2100 kan worden gespuid op de Waddenzee. Het peil van het Markermeer hoeft niet te worden verhoogd. Het IJsselmeer behoudt dan zijn strategische functie als zoetwaterreservoir voor het noorden en westen van Nederland. De visie van de Deltacommissie wordt weergegeven door commissielid ir. A.P. Heidema.

Mochten de plannen van de Deltacommissie worden gerealiseerd, dan zullen de bewoners van het IJsselmeergebied te maken krijgen met dijkverhoging en verhoging van de kosten van waterbeheer. De peilverhoging van het IJsselmeer is een vraagstuk dat bijna iedere inwoner van het IJsselmeergebied aangaat. In het Cultuur Historisch Jaarboek worden de standpunten weergeven van onder meer dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland, van burgemeester Boekhoven van de gemeente Nijefurd (tevens voorzitter Vereniging van Zuiderzeegemeenten), van Siebe Schaap, voorzitter Unie van Waterschappen en van prof. Han Vrijling, , hoogleraar TU Delft.

WaterWerken. De Tweede Deltacommissie is een uitgave van Nieuw Land. Het boek is vanaf 12 december te koop voor E16,50 in de museumwinkel van Nieuw Land en bij de plaatselijke boekhandel. Donateurs van het Flevofonds kunnen hun gratis exemplaar bij de receptie van Nieuw Land afhalen.

Kijk voor meer informatie over Nieuw Land op www.nieuwlanderfgoed.nl

-----------------------



Ingezonden persbericht