Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT


1 december 2009

Bankroet en ziek van de zee
Paul van Ostaijen in Berlijn

11 en 12 december 2009
SCHUNCK* organiseert samen met gastcuratoren Ben van Melick en Rob Bindels een tweedaagse manifestatie met film, lezingen, gesprekken, muzikale en poëtische intermezzi en sfeerverhogend eten en drinken. Centraal staan het weinig bekende filmscript De bankroet jazz, de film zelf en het essay 'Ziek van de zee: Paul van Ostaijen en de mystiek' van Jan Oegema.

De bankroet jazz
Paul van Ostaijen is een invloedrijk dichter uit de twintigste eeuwse Nederlandstalige literatuur. Dat is een bekend gegeven. Dat hij zich ook gewaagd heeft aan het schrijven van een filmscenario in 1921 is minder bekend. 'De bankroet jazz' is de titel van zijn tot nu toe nooit tot film verwerkte script dat geïnspireerd is op zijn ervaringen in het Berlijn van de jaren twintig in de vorige eeuw. Leo van de Maaren en Frank Herrebout hebben deze leemte opgevuld in samenwerking met het Nederlands Filmmuseum. Ze hebben het script verfilmd met gebruik van 'found footage' uit de archieven van het Nederlands Filmmuseum. Er wordt in een historische context vaker gebruik gemaakt van found footage, maar hier werd een filmscript voor een fictiefilm bijna 100 jaar na dato verfilmd met archiefmateriaal uit de periode van het script. Het resultaat is een film die de toeschouwer een verrassend gevoel van nabijheid geeft, alsof het allemaal zo bedoeld was en toendertijd zo gemaakt is.

Ziek van de zee: Paul van Ostaijen en de mystiek
In zijn essay gaat Jan Oegema in op van Ostaijens zoektocht naar nieuwe religieuze zingeving in tijden van crisis in zowel maatschappij als zijn eigen kunstenaarschap. Hij reconstrueert die zoektocht via oude en nieuwe mystici.

De manifestatie in SCHUNCK*
Geïntroduceerd door spreekstalmeester Leon Biesen komen wetenschappers, televisiemakers, dichters, essayisten, de filmmakers en componisten in woord, beeld en geluid aan bod over Paul van Ostaijen en de twee werken die centraal staan. In een inspirerend programma waarbij de artistieke en maatschappelijke sferen van de jaren twintig in de vorige eeuw ruimschoots voelbaar zullen zijn.

Zie voor het exacte programma en de deelnemers de bijlage. Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u terecht bij Carine Jamin op 045-5772203 of per email op carine.jamin@schunck.nl. Deelnemers aan het programma zijn beschikbaar voor interviews. Heeft u interesse, dan kunt u zich melden bij Carine Jamin


---- --