Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Onthulling toeristisch bord maakt 'Schatverhalen'-project compleet

Vlissingen is een nieuw toeristisch bord rijker, waar alle musea en archieven van Walcheren op staan vermeld. Het bord maakt deel uit van het 'Schatverhalen'-project, staat op de Groene Boulevard en wordt op vrijdag 11 april onthuld door de Vlissingse kunstenaar Wim Hofman. Dan vindt ook de eindpresentatie van dit bijzondere project plaats in het muZEEum in Vlissingen. Voor alle Walcherse musea zijn nu lesbrieven, kijkwijzers en strips klaar. De lesbrieven worden tijdens de presentatie aangeboden aan de wethouders van Middelburg, Veere en Vlissingen.

Bij museum Het Polderhuis in Westkapelle komt binnenkort ook zo'n toeristisch bord. Op de borden staan de locaties van de Walcherse musea en archieven aangegeven op de speciale Schatverhalen-kaart. Iedereen kan op de borden dus precies zien waar de musea en archieven op Walcheren te vinden zijn. Beide borden zijn mogelijk gemaakt door het ANWB-fonds.

In unieke project 'Schatverhalen van Walcheren' werken de Walcherse musea en archieven samen. Doel van de samenwerking is om zoveel mogelijk kinderen (en dus ook gezinnen en toeristen) en scholen te stimuleren een bezoek te brengen aan deze culturele instellingen. Daar kunnen ze kennismaken met het cultureel erfgoed: de 'schatten' die zich in deze musea en archieven bevinden. Het project is een initiatief van het muZEEum, Polderhuis Westkapelle, en de Innovatie Coöperatie van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland. Kunsteducatie Walcheren heeft voor dit project speciale lesbrieven voor scholen ontwikkeld. Deze worden tijdens de presentatie aangeboden aan de wethouders van Middelburg, Veere en Vlissingen.

'Schatverhalen' verbindt de musea en archieven aan elkaar. Een bezoek aan het ene museum prikkelt het kind om ook een ander museum te bezoeken, op zoek naar het volgende avontuur. Een 'rode draad' geeft kinderen direct een herkenbaar aanknopingspunt en kan ook op andere manieren wervend werken. Elk deelnemend museum heeft in het project een schat, met een eigen verhaal. Elk verhaal speelt zich af in een andere historische periode, zodat elk museum een eigen plaats heeft op de tijdlijn, van de prehistorie tot het heden. Dit gebeurt aan de hand van de thema's van de afzonderlijke musea. De rode draad is de avonturenreeks van de kinderen Mo en Maatje. Zij reizen als het ware door de tijd en beleven in elke nieuwe periode een nieuw avontuur. Elke periode is verbonden aan een van de musea of archieven en elk museum of archief heeft daarmee een eigen 'schat'verhaal variërend van de Prehistorie tot nu... Doelgroep zijn kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Scholen worden nadrukkelijk bij het project betrokken. Door de lesbrieven van Kunsteducatie Walcheren zullen veel scholen op een educatieve manier kennis kunnen maken met de musea. De promotie zal daarnaast in samenwerking met de VVV Walcheren/Noord-Beveland breed worden ingezet, zodat ook het toerisme op Walcheren verder wordt gestimuleerd.

De kennismaking start onder andere met een website, daarmee wordt verwezen naar de locaties en verhalen. In de musea kunnen kinderen met kijkwijzers en strips verder aan de slag. Door allerlei opdrachten worden kinderen op een speelse manier uitgedaagd verder te kijken en kunnen kinderen 'begeleid' rondkijken. Voor het onderwijs zijn er dus de lesbrieven. Scholen kunnen zich met deze lesbrieven eerst voorbereiden op het museumbezoek, in het museum worden dan opdrachten gedaan en er is ook nog ruimte voor verwerkingslessen na het bezoek.

()

Als beeldmerk van het project 'Schatverhalen van Walcheren' wordt een figuurtje genaamd 'Wullum' gebruikt. Wullum is speciaal voor dit project ontworpen door de bekende Vlissingse kunstenaar Wim Hofman, die tijdens de presentatie het toeristische bord gaat onthullen. 'Schatverhalen van Walcheren' wordt ontwikkeld en uitgevoerd door Onwijs/eeZee media & educatie. Het project is gerealiseerd dankzij subsidies uit Europa van Intertegg III, de Innovatie Coöperatie van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, SNS Reaalfonds, Provincie Zeeland C-Culture, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB-fonds, Waterschap Zeeuwse Eilanden en de gemeentes Middelburg, Veere en Vlissingen.

De slotpresentatie vindt plaats op vrijdag 11 december om 15.30 uur in het muZEEum in Vlissingen en wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Ondersteuning Veerse Musea.

Kijk voor meer informatie de speciale website www.schatverhalen.nl. Daar is ook informatie over de musea te vinden.

3 december 2009



Ingezonden persbericht