Lancering van de campagne over slaap- en kalmeringsmiddelen

10/12/2009 11:02

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

"Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar. Praat erover met je huisarts of je apotheker."

PERSCONFERENTIE:

Vrijdag 11 december, 11 u.

FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Zaal 0D0010 - 0D0011 (gelijkvloers) - Eurostation II

Victor Hortaplein 40 bus 10, 1060 Brussel

In 2008 gingen ongeveer 14 miljoen doosjes slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank. Op basis van de Gezondheidsenquête van 2004, gebruikte 7% van de Belgische bevolking ouder dan 15 jaar, de afgelopen twee weken een kalmeringsmiddel. 1 op 10 Belgen gebruikte een slaapmiddel.

Het aantal gebruikers bij vrouwen ligt beduidend hoger dan bij mannen. Ook binnen hogere leeftijdsgroepen en bij laaggeschoolden liggen de percentages hoger.

De laatste tien jaren is de verkoop van slaap- en kalmeringsmiddelen met ongeveer 15% gestegen, hoewel de stijging sinds 2003 minder sterk is.

De laatste vijf jaar investeerde de overheid fors in sensibilisering van het brede publiek rond de problematiek van angst-, stress- en slaapproblemen. Vorig jaar volgden ongeveer 2.500 huisartsen en bijna alle apothekers in België een opleiding gericht op het behandelen en begeleiden van patiënten en cliënten met deze problematiek.

Campagne 2009

De campagne 2009 heeft als motto "Slaap- en kalmeringsmiddelen slik je niet zomaar - Praat erover met je huisarts of je apotheker". Met deze campagne wil de overheid de groep van niet-gebruikers en/of de recente gebruikers informeren over de mogelijke gevaren van ongecontroleerd gebruik en biedt tegelijk een aantal alternatieven aan.

De campagne werd ontwikkeld in de drie landstalen (NL, FR en D). Ze omvat drie elementen:

1. een tv-spot die te zien zal zijn tot aan de kerstvakantie en begin volgend jaar op TV-1, VIJFTV, VTM, LA-UNE, RTL-TVI en BRF.

2. broodzakken met de slagzin "Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn geen dagelijks brood - Praat erover met je huisarts of je apotheker" die over heel het land zullen verspreid worden.

3. een folder voor het brede publiek met informatie en tips over hoe omgaan met angst-, stress- en slaapproblemen.

Op de persconferentie zal mevrouw Deborah Gustin (raadgever van minister Onkelinx) de lancering van de campagne toelichten en zullen dhr. Xavier Noël (ULB), prof. dr. Thierry Christiaens (UGent) en Mevr. Hilde Deneyer (Belgische Federatie van Apothekers) toelichting geven bij de recentste ontwikkelingen in het domein.

Meer info:

Jan Eyckmans, woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Gsm: 0495/25.47.24

Jan.eyckmans@health.fgov.be

Persdienst van de vice-eerste minister en minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx

Annaïk de Voghel

02/233.51.21 - 0472/71.99.31

a.devoghel@lo.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel