Raad van State


vrijdag 11 december 2009
Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft verleend voor de sloop van een deel van het interieur en van de achtergevel van een pand aan de Van Stolkweg in Den Haag. In het pand zal een centrum voor palliatieve zorg worden gevestigd. De wijkvereniging Van Stolkpark is het niet eens met de vergunning en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vereniging tast de sloop het beschermde stadsgezicht aan. De rechtbank in Den Haag heeft in mei 2009 een eerder beroep van de wijkvereniging ongegrond verklaard. (zaaknummer 200904426/1)

10.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar heeft opgelegd aan camping Duinhorst vanwege de trekkershutten, horstjes, bergingen en een tweede beheerderswoning op het kampeerterrein. Volgens het gemeentebestuur had de camping een bouwvergunning moeten hebben voor deze gebouwen. De camping betwist dit. Verder is de camping van mening dat - als hij al een bouwvergunning nodig zou hebben - het op basis van het overgangsrecht van het bestemmingsplan toch niet nodig is. Daarom komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag heeft in februari 2009 een eerder beroep van de camping ongegrond verklaard. (zaaknummer 200901932/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Roosendaal heeft opgelegd aan grandcafé Chagall aan de Markt in Roosendaal. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat tijdens een controle is gebleken dat het grandcafé de buitendeuren niet had gesloten. Deze deuren moeten gesloten zijn als er binnen muziek wordt gedraaid, aldus het gemeentebestuur. De zitting gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur om dezelfde reden heeft opgelegd aan café Het Wapen van Roosendaal aan de Markt. Beide cafés komen tegen de dwangsommen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het niet nodig is om de buitendeur te sluiten, omdat zij de tussendeur al sluiten. (zaaknummers 200903750/1 en 200903751/1)

13.30 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Veere heeft opgelegd aan discotheek De Hooizolder aan de Grindweg in Westkapelle. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de discotheek de geluidsnormen zou overtreden. De discotheek bestrijdt dit niet. Toch vindt hij dat het gemeentebestuur hem geen dwangsom had mogen opleggen, omdat hij inmiddels een offerte heeft aangevraagd voor geluidreducerende voorzieningen. Daarom komt hij tegen de dwangsom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200903807/1)