FNV Bouw

Gouden Straatsteen stelt norm

De Gouden Straatsteen FNV Bouw 2009, zojuist uitgereikt aan bestratingsbedrijf Nota Straatmakers uit Sneek en de gemeente Den Haag, stelt de norm: machinaal straten. Het kán, dankzij het nieuw ontwikkelde machinepark. Daarmee geeft de trofee de bestratingsbranche een nieuw gezicht. "Opdrachtgevers en bestratingsbedrijven zorgen, hand in hand met slimme en kundige machinebouwers, voor een gezicht met toekomst", zo verklaarde bestuurder Charley Ramdas van FNV Bouw bij de uitreiking.

Voor FNV Bouw is machinaal straten géén goedkope truc om mensen overbodig te maken en kosten te verlagen, aldus Charley Ramdas: "Machinaal straten is een methode om mooi werk mooi te houden, ook voor komende generaties vaklieden." Dat veel mensen uit de branche de overhandiging van de Gouden Straatsteen bijwoonden, bewijst dat de onderscheiding aanspreekt. Ramdas is daar blij mee, want FNV Bouw ziet maar al te graag dat de sector afkomt "van het imago dat werknemers er op hun knieën liggen tot ze niet meer kunnen." Nog elk jaar verlaten 400 werknemers arbeidsongeschikt de sector.

FNV Bouw prees niet alleen de genomineerde bedrijven en gemeenten. Ook de machinebouwers komt lof toe. Charley Ramdas: "Om de machines zó te maken dat ze dezelfde hoge kwaliteit leveren als het handmatige straten van vroeger, is veel denkwerk nodig en veel overleg met echte vaklieden." Wel vindt de bond dat de machines nog veiliger moeten worden. Maar ze zijn intussen zover doorontwikkeld dat bijna alle straatwerk met de machine te maken valt.

Om de machines te bedienen, is nog steeds de vakkennis van vroeger nodig. Ramdas: "Dat is precies wat FNV Bouw werknemers voorhoudt: we waarderen jullie vaktrots niet alleen, we houden die hoog in het vaandel." Winnaar Nota Straatmakers kreeg dan ook een pluim voor het feit dat leerlingen met straatwerk 'onder de hamer' op het machinale werk worden voorbereid. Zo wordt straatwerk een baan met toekomst, voor nieuwe generaties, die zich vooral tot computers en machines aangetrokken voelen.

Uit de 23 bestratingsbedrijven en vijf gemeenten nomineerde de jury vier bedrijven en twee gemeenten. Vervolgens bleek dat de gemeenten Zoetermeer en Den Haag elkaar nauwelijks ontliepen. Zoetermeer zoekt samen met één opdrachtnemer innovatieve oplossingen om alle straatwerk machinaal te doen. Den Haag eist in het bestek nadrukkelijk machinaal straten en legt werk desnoods stil als er niet machinaal wordt gewerkt. Met een banddikte voorsprong kwam uiteindelijk Den Haag als winnaar uit de bus.

Bij de vier genomineerde bedrijven ging het tussen DWW, Stramac, Nota Straatmakers en Hoogstraten Wegenbouw BV. De jury meent dat alle vier lof verdienen voor hun voorbeeldfunctie. "De jury is echter unaniem in haar keuze voor de winnaar van de Gouden Straatsteen 2009: Nota Straatmakers. De combinatie van vakmanschap, opleiding en inzet op de relatie met de opdrachtgever, en dat alles vanuit een groot kwaliteitsbewustzijn, maken dit bedrijf tot een visitekaartje voor de bedrijfstak", zo citeerde Charley Ramdas uit het juryrapport.

a.p.