Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Noord

---

3 Iepen uit Oud-West naar Noord

Stadsdelen zijn zuinig op bestaand groen

10 december 2009

Drie iepen uit de Eerste Constantijn Huygensstraat in stadsdeel Oud-West worden verplant naar het iepenarboretum in Amsterdam-Noord. De dertien bomen in deze straat worden verwijderd vanwege de herprofilering in 2011. In totaal worden 9 bomen verplant en 4 bomen gekapt. Vrijdag 11 december om 11.45 uur planten Yvonne Lammers, portefeuillehouder Oud-West en Harm Jan van Schaik, portefeuillehouder in Noord samen de bomen.

Iepenarboretum

De drie iepen die naar Amsterdam-Noord gaan, komen op een bijzondere plek terecht. Het Arboretum ligt in het Oeverpark vlak bij het IJ. Er zijn ruim 30 soorten iepen bijeengebracht en is daarmee de grootste verzameling iepen in Europa.

Yvonne Lammers, portefeuillehouder Oud-West Openbare Ruimte en Groen: "Ik ben echt trots en blij dat deze bomen hier naar toe gaan. Een betere plek kan ik niet bedenken. En ook al gaan ze naar onze buren aan de overkant van het IJ, het blijven Amsterdamse bomen".

Harm-Jan van Schaik, portefeuillehouder Groen Amsterdam-Noord: "Als bestuur zetten wij ons graag in om het groene karakter van het stadsdeel te behouden en daarbij hoort het behoud en herplant van bomen. Deze iepen uit Oud-West bieden we graag een nieuw leven in het iepenarboretum op Overhoeks".

De overige iepen

Vier andere iepen blijven wat dichter bij huis, zij worden verplant naar de Bilderdijkstraat-noord, waar in de afgelopen periode vier bomen gekapt zijn.

Verder wordt een iep verplant naar het Amsterdamse Havenbedrijf en een wordt opgeslagen in een depot vanwege een wurgwortel. Twee iepen en twee essen zijn gekapt omdat zij door omvang en ziekte niet verplant kunnen worden.

Groene straat

Zodra alle bomen weg zijn in de Eerste Constantijn Huygensstraat komen er boombakken met 5 tot 8 meter hoge Kerstbomen. Begin volgend jaar worden de kerstbomen vervangen door kleine bomen die blijven staan tot de herprofilering. Na de herprofilering komen weer gewoon definitief bomen terug in deze straat.

---