Woonbond


11-12-2009

Mooiland Maasland sommeert bestuur huurdersplatform af te treden

De bestuursleden van het HuurdersPlatform Maasland (HPM) zijn door corporatie Mooiland Maasland (MM) gesommeerd om onvoorwaardelijk af te treden en af te zien van verdere betrokkenheid bij de huurdersparticipatie binnen Mooiland Maasland. Verder sommeert MM het bestuur om het bedrag dat op 20 juli op de rekening van het HPM stond terug te betalen met inlevering van de volledige financiële verantwoording. Tenslotte heeft de corporatie beslag laten leggen op de bankrekeningen en de roerende goederen van het HPM, waarbij zij dreigt de bestuursleden persoonlijk aansprakelijk te stellen.

De stappen van MM volgen na het kort geding dat het HPM tegen MM had aangespannen over het opzeggen door MM van de
samenwerkingsovereenkomst met het HPM (20 juli). De rechter stelde het HPM is het ongelijk. Dit tot grote teleurstelling van het HPM, dat vindt dat de rechter zwart op wit staande feiten die in het dossier zaten en die in het voordeel van het HPM waren, niet of maar gedeeltelijk heeft meegewogen.

Om de huurdersparticipatie bij MM uit de impasse te halen waar ze zich momenteel in bevindt, heeft het bestuur van het HPM besloten onmiddellijk af te treden en al het noodzakelijke naar MM toe correct af te handelen. Voorwaarde is wel dat MM afziet van het persoonlijk aansprakelijk stellen (enkele) bestuursleden. Als MM hier niet van afziet, dan kan het bestuur van het HPM niet anders dan de bodemprocedure in te zetten, met alle nadelige gevolgen voor de huurdersparticipatie binnen MM. Ook als het HPM de bodemprocedure wint, is er zoveel schade aan personen aangericht dat het onmogelijk zal zijn om weer tot normale verhoudingen te komen. Een bodemprocedure zou volgens het HPM-bestuur wel een ander licht op de situatie werpen omdat daarin anders dan bij een kort geding alle feiten worden meegewogen.

De Woonbond is van mening dat het bestuur van het HPM een verstandige besluit genomen heeft en prijst de bestuursleden dat zij de huurdersparticipatie bij MM boven hun eigen belang geplaatst hebben. Het is wat de Woonbond betreft aan Mooiland Maasland om nu ook een stap te zetten en in ieder geval af te zien van elke voorwaarde die het herstel van een effectieve bewonersparticipatie in de weg staat.