Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Nieuwe borden Staatsbosbeheer in Nationaal Park Drentsche Aa

Staatsbosbeheer begint binnenkort met het plaatsen van nieuwe borden in de terreinen in het Nationaal Park Drentsche Aa. Met de nieuwe borden wijzigen in sommige terreinen ook enkele huisregels. Met name het beleid rond het aanlijnen van honden zal voor sommige mensen even wennen zijn.

De afzender blijft dezelfde, de presentatie verandert. Nu veel borden in de terreinen van Staatsbosbeheer aan vervanging toe zijn, is het een goed moment om ook de borden een nieuw jasje te geven. Dat gebeurd overal in het land. Met name de kleur en vormgeving wordt anders. In plaats van de groene of blauwgroene borden komen er nu bruine borden. In de openstellingregels zélf veranderd niet veel behalve de regels over honden. De plaatsing zal vanuit het zuiden van het Nationaal Park worden gestart waarna de rest zal volgen.

Honden aan de lijn.

Afgelopen voorjaar heeft Staatsbosbeheer de mening gevraagd van het publiek over loslopende honden. Door middel van een groot artikel in het Dagblad van het Noorden werd die discussie aangezwengeld. De stelling was: Honden in de terreinen van Staatsbosbeheer aan de lijn. Een kleine meerderheid van de ruim 300 lezers was het daarmee eens. Sommige kwamen met andere suggesties. Dat leidt tot een aantal experimenten, maar niet in het gebied van de Drentsche Aa.

Hondenlosloopgebieden.

Staatsbosbeheer heeft in overleg met het Nationaal Park en de gemeenten in het Drentsche Aa-gebied besloten dat in de meeste natuur- en recreatieterreinen de honden moeten worden aangelijnd. Dit zal duidelijk op de borden worden vermeldt. Daarnaast komen er hondenlosloopterreinen. In dit gebied zijn dat het Quintusbos en de Appèlbergen in Glimmen, rond het dagrecreatieterrein in het Strubben Kniphorstbosch en in het Ter Borghbos (rechts van de N 34) ten oosten van het Evertsbos, tussen Annen en Eext. Maar ook hier blijft het van belang dat de honden onder appèl staan. In enkele delen van de Drentsche Aa zullen géén honden mogen komen, bijvoorbeeld omdat er grazers lopen.

Op de handhaving van deze regel zal door Staatsbosbeheer worden toegezien. In het begin worden overtreders met flyers gewezen op de hondenlosloopterreinen. In de toekomst kunnen overtreders ook worden beboet.