Gemeente Tiel


Hondenuitlaatroute Passewaaij gereed

Rondom de wijk Passewaaij zijn acht hondenuitlaatplaatsen aangelegd. Door deze met elkaar te verbinden, is er een uitlaatroute ontstaan. De uitlaatroute moet hondenbezitters ertoe aanzetten om de hond niet in de wijk, maar rondom de wijk uit te laten. Hiermee moet de overlast van hondenpoep in de wijk verder afnemen.

De locaties zijn in overleg met de wijkvereniging afgestemd. In de wijk is te weinig ruimte voor deze voorzieningen. Om overlast voor omwonenden te beperken, zijn de uitlaatplaatsen rondom de wijk aangelegd. De uitlaatplaatsen zijn duidelijk aangegeven met bordjes. De route bestaat hoofdzakelijk uit graspaden, die op dit moment nog niet goed zichtbaar zijn. Vanaf het voorjaar 2010 zullen de paden gemaaid worden, waardoor ze in droge perioden goed beloopbaar zijn.

Hondenuitlaatroute Passewaaij

In de wijk zijn het najaar 2009 vier extra hondenhaltes geplaatst, waardoor overal in de wijk gratis hondenpoepzakjes en hondenbakken aanwezig zijn. Handhavers zullen strikt nazien op de opruimplicht, het verbod van honden in speeltuinen en de plicht tot het bij zich hebben van een opruimmiddel.

De uitlaatroute is een onderdeel van het hondenbeleid, waarin staat hoe we in Tiel omgaan met honden. Ook is afgesproken dat de opbrengsten uit de hondenbelasting worden aangewend voor hondenvoorzieningen. De leefbaarheidsmonitor 2009 heeft al aangetoond dat minder mensen dan voorgaande jaren overlast ervaren van hondenpoep. In 2005 ervaarde 49% van de inwoners hinder van hondenpoep en was het ergernis nummer 1. In 2009 is dit gedaald naar 35% en daarmee is de overlast van hondenpoep verdwenen uit de Top 3.