Korps Landelijke Politiediensten

Drus, wapens en achterstalligebetalingen controle A1

Dventer, 11-12-2009 o Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van donderdag 10 op vrijdag 11 december 2009 op de rijksweg A1 in de gemeente Deventer tien personen aangehouden tijdens de verkeerscontrole Ochtendgloren. Een verdachte had 86 gram marihuana en 4 XTC-pillen bij zich, een andere verdachte had ook 4 XTC-pillen bij zich en daarnaast is een knipmes, dolkmes en honkbalknuppel is inbeslaggenomen.

In totaal zijn er 680 voertuigen gecontroleerd. In 46 gevallen is er proces-verbaal opgemaakt voor uiteenlopende verkeersovertredingen. Drie automobilisten hadden teveel alcohol gedronken. De hoogst gemeten waarde bedroeg 530 ug/l (1,2 promille). Eén bestuurder reed onder invloed van verdovende middelen. De vier kregen naast een bekeuring ook een rijverbod opgelegd. Met radarcontroles zijn 756 bekeuringen op kenteken uitgeschreven.

Belastingschuld
Voor de belastingdienst is met behulp van kentekenleesapparatuur (ANPR\Catch Ken) voor 600 euro aan achterstallige belastingschuld achterhaald en geïnd. Op zeven autos is beslag gelegd en vijf daarvan zijn daadwerkelijk afgesleept.

Valse identiteitskaart
De Koninklijke Marechaussee trof in een autobus een passagier met een valse Italiaanse identiteitskaart. Deze persoon had wel een verlopen paspoort bij zich. De Vreemdelingendienst heeft de zaak in onderzoek. Deze dienst ontfermt zich ook over een man uit Georgië die een vals Georgisch rijbewijs toonde. Hij is in Deventer ingesloten.

Uitkeringsfraude
Door UWV zijn 80 voertuigen gecontroleerd. In dertien gevallen bleken bestuurders een uitkering te genieten terwijl ze op het moment van de controle werkzaamheden verrichtten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt en/of nader onderzoek volgt.

Slangen in plastic bak
De Algemene Inspectie Dienst stelt een onderzoek in naar het vervoer van drie slangen die in een plastic bak op de passagierstoel zaten. Bekeken wordt of deze dieren legaal of illegaal in Nederland zijn.

Medicijnen
De Voeding en Waren Autoriteit stelt een onderzoek naar de aanwezigheid van een grote hoeveelheid medicijnen voor dieren die in een auto zijn aangetroffen.

Navordering BPM
De Douane trof een in Nederland woonachtige bestuurder in een buitenlands voertuig. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en kan een navordering van de BPM verwachten. De Parketpolitie inde bij drie gesignaleerden in totaal 312 euro.

Doel controle
De controle vond plaats tussen 22.30 en 04.30 uur op de parkeerplaatsen Boermark en Hop. Het doel van deze controle is het terugdringen van alcoholmisbruik en overtredingen in het verkeer om de verkeersveiligheid op een hoger niveau te brengen. Door het terugdringen van de (midden)criminaliteit de veiligheid van burgers te vergroten en de samenwerking tussen de opsporingsorganisaties te bevorderen.

Deelnemende organisaties
Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 110 personen mee van de regiopolitiekorpsen IJsselland, Twente, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Nationale Recherche, Permanent Auto Team, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie parket Zwolle, Parketpolitie, Douane, Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting Zwolle, Voedsel en Waren Autoriteit, Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen,, Algemene Inspectie Dienst, VROM, Parketpolitie, Rijkswaterstaat en Autobahnpolizei NI-Osnabrück \ NRW-Münster.