Gemeente IJsselstein


De Poorter

Datum: vrijdag 11 december 2009

De Poorter is de munt die speciaal ter gelegenheid van het jubileumjaar `IJsselstein 700 jaar stad' is geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt te Utrecht.
Eerste Slag
De eerste slag, op woensdag 9 december, werd door de achtjarige Sean den Hartog gedaan en via de penningmeester van het comité IJsselstein 700 overhandigd aan burgemeester Van den Brink. Kopzijde
De kopzijde van de munt laat de Poortwachter zien, alsmede 3 wapenschilden.
Het bovenste is het wapen dat de geslachten Van Amstel van IJsselstein gingen gebruiken, het middelste is het familiewapen van de Van Amstels, samen vormen zij het gemeentewapen van IJsselstein. Muntzijde
De muntzijde laat de waarde zien: de 5 staat voor 5 euro. De 5 is in de ouderwetse stijl van de stuiver en in een moderne stijl weergegeven. De naam en de jaartallen spreken voor zich. Het teken daar tussenin is de Mercuriusstaf, ook wel C aduceus genoemd, sinds 1816 het muntteken van de Koninklijke Nederlandse Munt. De puntjes rechts op de munt, 34 in totaal, kunnen symbool zijn voor de 34000 inwoners die IJsselstein nu heeft: 1 stip per 1000 inwoners. Mannen en vrouwen (lage en hoge puntjes) in verschillend onderling verband zoals ook in de samenleving de IJsselsteiners dichter bij of verder van elkaar af staan.
Technische gegevens
De Poorter heeft een diameter van 33 mm, en een dikte van 2 mm. Zij wordt geslagen in 2 varianten:
zilver (1e gehalte, 925/000) als collectoritem, en koper-nikkel (CuNi) als betaalmiddel.
Zilver
De zilveren Poorters zijn in een gelimiteerde oplage van slechts 70 stuks geslagen en worden verpakt in een geschenketui.

U kunt een zilveren Poorter in eerste instantie alleen verkrijgen bij de Rabobank.
Reserveren kan middels het formulier dat u vindt op www.ijsselstein700jaarstad.nl.
Betaalmunt
Deze is een jaar lang bij (bijna) alle IJsselsteinse ondernemingen en winkelcentra als betaalmiddel bruikbaar. Men kan de Poorter daar als EUR 5,- uitgeven, of terugontvangen als wisselgeld.

Bovendien kunt u bij het VVV en een aantal winkeliers voor EUR een betaalmunt in een beschermhoesje kopen. Hiermee heeft u een bewaarexemplaar in huis. Ook leuk als cadeautje.