Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 december 2009

Alkmaar biedt duurzaamheidsleningen aan voor particuliere woningen

Het duurzaam moderniseren van een woning loont. Dit is terug te zien op de energierekening èn bij verkoop. Helaas vraagt modernisering wel om een hoge investering. Om haar inwoners toch de mogelijkheid te geven om duurzaam te moderniseren biedt de gemeente Alkmaar 'duurzaamheidsleningen' aan.

Simon Binnendijk, wethouder Milieu: "Het idee is heel eenvoudig. Want iedereen wil toch besparen op de energierekening en het comfort van een moderne woning? Het probleem ligt echter bij de hoge investeringen die daarvoor nodig zijn. Dus biedt Alkmaar hiervoor een lening met een lage rente aan. Een lening waarvan de rente en aflossing per jaar ongeveer net zoveel kosten als dat de energiebesparing oplevert."

Duurzaamheidslening
De duurzaamheidslening is beschikbaar voor alle Alkmaarse eigenaren/bewoners en Verenigingen van Eigenaren. Om in aanmerking te komen voor de lening moet men aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de duurzame moderniseringsmaatregelen op de 'Duurzaam Bouwen Lijst' staan. En mag het geleende bedrag minimaal E 2.500,- en maximaal E 15.000,- bedragen. De lening moet binnen 10 tot 15 jaar worden terugbetaald. Sneller aflossen wordt gestimuleerd en kost dus niets extra. Zo kan het geld direct weer ingezet worden voor nieuwe duurzaamheidsleningen. De voorwaarden voor een duurzaamheidslening zijn te vinden op www.alkmaar.nl/klimaatagenda, onder het kopje 'Duurzaamheidslening'.

Maatwerkadvies
Uit eerdere ervaring is gebleken dat duurzame maatregelen afgestemd moeten worden op de woning. Zo wordt er geen isolatie geadviseerd zonder goede (en stille) ventilatie. Ook past een lage temperatuur verwarming niet in een tochtige woning. Om die reden stelt de gemeente ook een maatwerkadvies als voorwaarde voor een duurzaamheidslening. In zo'n advies staat wat het beste pakket aan duurzame maatregelen is voor een specifieke woning en op welke termijn deze kunnen worden terugverdient. Voor een maatwerkadvies is een subsidie beschikbaar tot E 200,-. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op www.meermetminder.nl.

Klimaatagenda
De Alkmaarse duurzaamheidsleningen worden beschikbaar gesteld in het kader van de klimaatagenda. Het doel van deze agenda is om het conventionele (niet duurzame) energieverbruik in Alkmaar met 3% per jaar terug te brengen. De leningen zijn een belangrijk instrument om deze doelstelling te bereiken. Meer informatie over activiteiten in Alkmaar op het gebied van energie en duurzaamheid is te vinden op www.alkmaar.nl/klimaatagenda.

Meer informatie:
Gemeente Alkmaar, afdeling Communicatie, (072) 548 9555.
-----------------------


---- --