Gemeente Tilburg

Nummer
2009471BO
Datum
10 december 2009

Naschoolse sport- en cultuuractiviteiten op acht
vmbo-scholen
¤ 121.500,- subsidie voor activiteiten in 2009 en 2010

Acht vmbo-scholen in Tilburg krijgen geld en ondersteuning voor de organisatie van brede schoolactiviteiten. Het gaat om de scholen die samen de Brede school Voortgezet Onderwijs vormen. Met de subsidie organiseren vakdocenten twee keer per week na schooltijd activiteiten op het gebied van sport en cultuur. Dit doen ze samen met sportverenigingen en culturele instellingen. Daarnaast wordt het bestaande sportcombinatieproject op het Beatrixcollege voortgezet. In de Brede Scholen in het basisonderwijs kennen we deze zogenaamde combinatiefuncties al sinds ruim een jaar. Wethouder Marieke Moorman (Onderwijs en Jeugd) is blij dat nu ook het voortgezet onderwijs hiermee aan de slag kan. "Via de naschoolse activiteiten willen we jongeren meer betrekken bij de school. We willen ze een samenhangend aanbod van onderwijs, sport en cultuur bieden waarin kinderen en jongeren de kans krijgen om hun talenten optimaal te ontplooien, sociale vaardigheden op te doen én plezier te hebben. Uiteindelijk willen we graag alle vmbo-scholen in Tilburg meenemen in dit project". Organisatie
Het gemeentelijke Sportbedrijf en het gemeentelijke bureau Cist (Cultuur in School Tilburg) begeleiden de scholen bij het vormgeven van het naschoolse programma. De stedelijke coördinatie van de activiteiten van de Brede school Voortgezet onderwijs is in handen van de Brede School Tilburg. Hiermee worden de activiteiten op de vmbo-scholen gelinkt aan de structuur zoals die nu al bestaat binnen de Brede School in het basisonderwijs. Zo wordt onder andere bekeken of het cultuureducatieproject Stad op Stelten ook een plaats kan krijgen in het voortgezet onderwijs, tijdens en na schooltijd. Dit project draait nu al op de Brede School in het basisonderwijs.
Subsidie
De gemeente heeft de subsidie verleend voor de periode tot en met december 2010. Ook de scholen zelf reserveren voor deze periode geld voor de inhuur van externe instellingen en andere activiteitenkosten. In de loop van 2010 besluit het college over subsidieverlening vanaf 2011. Dan wordt ook bekeken in hoeverre uitbreiding mogelijk is naar meer vmboscholen in Tilburg.
Achtergrond
De Brede school Voortgezet Onderwijs is een van de onderwerpen waarover de gemeente in de Lokaal Educatieve Agenda afspraken heeft gemaakt met de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs. Met de subsidieverlening geeft de gemeente ook invulling aan haar ambitie uit de Impulsregeling brede school, sport en cultuur om combinatiefuncties te realiseren in het voorgezet onderwijs.

Het in dit persbericht genoemde besluit heeft het college deze week genomen en het wordt ter informatie naar de raad gestuurd